Nasilna noć

U bijegu iz zatvora 129 mrtvih: Dio je stradao u stampedu, ostali su ubijeni hicima upozorenja

Vojska i policija u Kongu, ilustracija Foto: Afp
Pokušaj bijega iz zatvora u Kongu završio je velikim brojem mrtvih i ozlijeđenih, a dio zatvora je spaljen.

U pokušaju bijega iz zatvora u glavnom gradu Konga poginulo je najmanje 129 ljudi, većina njih u stampedu, priopćile su vlasti u utorak. Prema prvim procjenama 24 zatvorenika su ubijena hicima upozorenja dok su pokušavali pobjeći iz prenatrpanog zatvora Makala u Kinshasi rano u ponedjeljak, rekao je kongoanski ministar unutarnjih poslova Jacquemin Shabani na društvenoj platformi X.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Ima i 59 ozlijeđenih osoba o kojima je vlada preuzela brigu, kao i nekoliko slučajeva silovanih žena", rekao je, dodajući da je uspostavljen red u zatvoru, čiji je dio spaljen u napadu.

U Makali, najvećoj kaznionici u Kongu s kapacitetom za 1.500 ljudi, smješteno je 12.000 zatvorenika, od kojih većina čeka suđenje, navodi Amnesty International u svom najnovijem izvješću za Kongo. Ovo nije prvi pokušaj bijega iz ovog zatvora, a 2017. ustanovu je napala vjerska sekta i oslobodila desetke zatvorenika.

Pucnjava unutar zatvora počela je oko ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Visoki vladin dužnosnik ranije je rekao da su tijekom incidenta potvrđena samo dva smrtna slučaja, brojku osporavaju aktivisti za ljudska prava, piše ABC News.

Videosnimke koje izgledaju kao da su snimljene u zatvoru pokazuju tijela kako leže na zemlji, mnoga od njih s vidljivim ozljedama. Drugi video prikazuje zatvorenike kako nose, kako se čini, mrtve ljude u vozilo. Snimke su uznemirujuće. Nije bilo znakova nasilnog ulaska u zatvor koji se nalazi u središtu grada, 5 kilometara od predsjedničke palače.

Pokušaj bijega isplanirali su zatvorenici u jednom od krila zatvora, rekao je Mbemba Kabuya, zamjenik ministra pravosuđa, lokalnom radiju Top Congo FM. U satima koji su uslijedili nakon napada, cesta do zatvora bila je ograđena ogradom dok su vlasti sazvale komisiju za istragu incidenta.

Ministar pravosuđa Constant Mutamba nazvao je napad "smišljenim činom sabotaže", dodajući da će oni koji su "potaknuli ovu sabotažu ... dobiti strog odgovor."

Također je najavio zabranu premještaja zatvorenika iz zatvora i rekao da će vlasti izgraditi novi zatvor, među ostalim nastojanjima da smanje prenapučenost.

Pročitajte i ovo suđenje u Francuskoj Supruzi ubacivao tablete u jelo i zvao muškarce da je siluju: Učinili su to više od 90 puta, među silovateljima vijećnik, vatrogasac, policajac...

Pročitajte i ovo Susret na Pantovčaku Poznati influencer posjetio Milanovića: Ono što mu je poklonio dobro ga je nasmijalo

Povezane teme