Kineski znanstvenici žele napraviti karbonsku pjenu koristeći ništa više nego tost. Zapravo žele riješiti jedan stvaran problem, a to je smanjiti troškove proizvodnje i vrijeme proizvodnje, koji proizlaze iz toga da se značajke pjene moraju izraditi za specifičnu uporabu.
Stoga, zašto ne izraditi takvu pjenu od zagorjelog tost kruha? To je ekološki prihvatljivo i jednostavno za napraviti. Upravo za to su se odlučili na Institutu za tehnologiju Harbin u Kini.
Oni su kruh pekli u pećnici ispunjenoj plinom argonom, umjesto zrakom, koji je iz kruha izvukao svu vodu i ostavio samo mrežu atoma ugljika, koja izgleda kao crna čvrsta pjena, prenosi Popular Science. Kineski znanstvenici uspjeli proizvesti pjenu s različitim veličinama zračnih rupa između atoma ugljika, što znači i različitih strukturnih kvaliteta, a to su uspjeli mijenjanjem temperature pečenja i količine kvasca u kruhu. Više kvasca u kruhu, značilo je i porozniju pjenu.
Testirali su svoje recepte za pjenu na karakteristike snage, izolacije i sposobnosti blokiranja elektromagnetskih valova te kao rezultat dobili vrlo lagan i čvrst materijal, koji je dobar izolator i s dobrom sposobnošću blokiranja elektromagnetskog zračenja. Za sve to im nije bilo potrebno ništa više od običnog kruha i malo domišljatosti.