Sitno mito za ovakvu izdaju

Špijunska afera: Pukovnik potpisao da će se predati stranoj vojsci u slučaju rata

Ilustracija Foto: Afp
Kina je navodno podmitila tajvanskog pukovnika da odaje tajne vojne podatke, a naknadno je i potpisao pismo u kojem obećava da će se predati u slučaju rata.

Na Tajvanu je podignuta optužnica protiv višeg vojnog časnika za korupciju i nanošenje štete državnoj sigurnosti. Tužitelji su izvijestili da je uzeo mito od kineskog agenta kako bi odavao tajne informacije, a navodno je čak potpisao pismo u kojem obećava da će se njegova vojska u slučaju rata predati Kini.

Tajvan se dugo bori protiv kontinuirane špijunske kampanje koju vodi Peking kako bi potkopao tajvanske oružane snage i sijao razdor u njezinim redovima, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo JOE BIDEN I XI Jinping Prvi put licem u lice kao predsjednici: "Ne mislim da postoji pokušaj Kine da napravi invaziju na Tajvan"

Tužiteljstvo u gradu Kaohsiung na jugu Tajvana priopćilo je da traži 12-godišnju kaznu za vojnog pukovnika koji je u posljednje četiri godine primio 560.000 tajvanskih dolara (nešto više od 130.000 kuna) mita od kineskog agenta koji je također bio umirovljeni tajvanski časnik.

Umirovljeni časnik navodno je uvjerio pukovnika, koji je razmišljao o napuštanju oružanih snaga, da ostane u službi kako bi mogao postupno napredovati u činovima i djelovati kao špijun.

Pročitajte i ovo Rastu napetosti Kina optužila SAD: "Šaljete pogrešne i opasne signale. Nemate se pravo miješati"

"Ovaj slučaj naglašava da su kineski komunisti postali ozbiljna prijetnja protiv nas kada je riječ o infiltraciji, novačenju, prikupljanju obavještajnih podataka i krađi tajni", priopćilo je tajvansko ministarstvo obrane.

Povezane teme