Rat na drugom kontinentu

Još jedna zemlja zaprijetila: "I mi šaljemo vojnike i obavještajce u Ukrajinu"

Južnokorejska vojska, ilustracija Foto: Afp
Sjeverna i Južna Koreja, koje na svom poluotoku već dugo balansiraju na granici sukoba, mogle bi se susresti - u Ukrajini. Kako mediji već neko vrijeme pišu, sjevernokorejski vojnici već su spremni pomoći Moskvi u ratu protiv Ukrajine, a sada o uključivanju razmišlja i Južna Koreja.

Nakon tvrdnji da je Sjeverna Koreja ovog mjeseca poslala svoje pripadnike specijalnih vojnih snaga da budu potpora ruskim borbama u Ukrajini, u četvrtak je Južna Koreja upozorila da razmatra isporuku oružja Ukrajini kao odgovor. Dosad je Južna Koreja Ukrajini slala samo humanitarnu pomoć. Južnokorejski dužnosnici zabrinuti su da bi Rusija mogla nagraditi Sjevernu Koreju i dati joj sofisticirane tehnologije koje bi mogle potaknuti nuklearne i raketne programe Sjeverne Koreje, a koji bi bili usmjereni protiv južnog susjeda.

No neprijateljstvo dviju Koreja ovog je mjeseca dodatno eskaliralo, a postoji ozbiljna prijetnja da bi se sukob mogao preliti i na Ukrajinu, piše ABC News.

Naime, južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je da ta država razmatra slanje vojnog i obavještajnog osoblja u Ukrajinu kako bi procijenili uspješnost Sjeverne Koreje na bojnom polju i pomogli u ispitivanju zarobljenih sjevernokorejskih boraca.

Pročitajte i ovo Sukob na poluotoku Panika u predsjedničkoj rezidenciji, iz susjedstva doletjela hrpa smeća: "Ako se procijeni da predstavlja prijetnju..."

Pročitajte i ovo Tenzije na poluotoku Proglasili ih neprijateljskom zemljom: Minirali sve cestovne i željezničke veze s njima

Pročitajte i ovo napeto na dalekom istoku Dramatično televizijsko obraćanje: "Ako nađemo još jedan, objavit ćemo rat!"