Južna Koreja oštro će odgovoriti na nuklearni pokus

Slika nije dostupna
Južna Koreja je u ponedjeljak izjavila kako će oštro odgovoriti na nuklearni test Sjeverne Koreje osudivši ga kao provokaciju. "Južna Koreja ne može tolerirati" test, rekao je predsjednički glasnogovornik Yoon Tae-young.

"Sjeverna Koreja treba preuzeti svu odgovornost" za posljedice testa", rekao je on.

"Sjeverna Koreja mora odmah odbaciti svoje nuklearno oružje i s njim povezani program i vratiti se " Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, rekao je glasnogovornik.

Sjevernokorejski nuklearni test je "teška prijetnja koja uzdrmava stabilnost i mir u sjeveroistočnoj Aziji kao i na Korejskom poluotoku", rekao je Yoon.

Glasnogovornik je također upozorio Sjevernu Koreju da su
južnokorejske snage uz potporu američke vojske u potpunosti spremne za bilo kakvu eventualnu agresiju iz te komunističke zemlje.

Upozorenje Seoula došlo je nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja u ponedjeljak objavila kako je izvela svoj prvi test nuklearnog oružja prkoseći protivljenju međunarodne zajednice.

Južna Koreja je također podržala da se o sjevernokorejskom nuklearnom testu odmah raspravlja o Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Očekuje se da će se Vijeće sigurnosti sastati u ponedjeljak kako bi se pozabavilo nuklearnim testom.

Južna Koreja je suspendirala planiranu isporuku humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji nakon što je komunistički režim objavo kako je izveo nuklearni test, objavila je novinska agencija Yonhap.

Južna Koreja je planirala u utorak isporučiti 4.000 tona cementa Sjevernoj Koreji, ali je to odlučila odgoditi pod "trenutnim okolnostima".

Povezane teme