POBJEŠNJELI KIM CESTOVNI RATNIK

Sjeverna Koreja postavlja eksploziv na ceste: Oni su im sada neprijatelj broj jedan

Granica između Sjeverne i Južne Koreje Foto: Afp
Ovaj simboličan čin samo je jedan u nizu poteza Kim Jong Una s kojima pokazuje novi smjer vanjske politike Sjeverne Koreje, a to je da im je sada Južna Koreja smrtni neprijatelj broj jedan.

Snažno militarizirana granica između Sjeverne i Južne Koreje uskoro će ostat bez cesta koje ju prelaze. Tako barem tvrdi glasnogovornik južnokorejske vojske koja je primjetila da sjevenokorejske trupe rade na cestama.

"Postavili su paravane na cestu i rade iza tih paravana, ​​pripremajući se za dizanje cesta u zrak", rekao je na brifingu Lee Sung Joon, glasnogovornik južnokorejskog načelnika glavnog stožera.

Uništenje tih cesta u skladu je s novim smjerom vanjske politike koji je udario sjevernokorejski vođa Kim Jong Un prema kojem se prekidaju sve veze s Južnom Korejom koja će od sada biti neprijatelj broj jedan. Ovaj ekstreman zaokret dolazi nakon što je Sjeverna Koreja optužila Južnu da je tri puta ovoga mjeseca ispuštala letke iz dronova iznad glavnog grada Sjeverne Koreje Pyongyanga, piše Sky News.

Kim Jong Un Foto:AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Sjevernokorejska vojska upozorila je na "užasnu katastrofu" ako dronovi budu ponovno uočeni, a postavili su i osam topničkih jedinica na granicu da budu spremne za otvaranje vatre.

Eksperti smatraju da je ovo još malo Kimovog zastrašivanja koje služi za unutarnjopolitičke potrebe Sjeverne Koreje gdje se kroz širenje panike jača kohezija stanovništva. Također smatraju malo vjerojatnim da bi Sjeverna Koreja izvela preventivni udar na Južnu Koreju jer vojno nije dorasla zajedničkoj vojnoj snazi Južne Koreje i SAD-a koji ima veliku prisutnost u toj regiji svijeta.

Dužnosnici Južne Koreje tvrde kako se još ranije ove godine ojačavala granica sa sjeverne strane, miniralo se, dodavalo antitenkovske prepreke i bodljikave žice, a sve u pokušaju da se ojača sigurnost fronte, a i da se spriječi vojnike i civile da bježe u Južnu Koreju.

U siječnju je Kim Jong Un naredio reviziju ustava Sjeverne Koreje kako bi se uklonio cilj mirnog korejskog ujedinjenja i službeno odredila Južna Koreja kao "primarni protivnik i stalni glavni neprijatelj" zemlje.

Na to se gledalo kao na odstupanje od dugoročnog cilja njegovih prethodnika, oca Kim Jong Ila i djeda Kim Il Sunga, da se postigne ujedinjenu Koreju pod uvjetima koje će diktirati Sjeverna. Da misli ozbiljno oko novog smjera, Kim Jong Un pokazao je srušivši početkom godine golemi spomenik "Slavoluk ujedinjenja" u Pyongyangu.

Pročitajte i ovo Sve je krenulo pozivom S bankovne aplikacije koju Hrvati obožavaju skinuli gotovo 200 tisuća eura: "Trebalo im je 23 minute..."

Pročitajte i ovo Suđenje braći Mamić Kako je donesena odluka o ugovoru Luke Modrića: "Uzeo sam papire sa stola, bacio ih na pod i rekao da ih sve može biti sram"