Oglasio se vlasnik amonijaka

VIDEO Oglasio se vlasnik amonijaka koji je iscurio u Srbiji: Jedna osoba preminula u bolnici, u blizini pruge pronađeno još jedno tijelo

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Dan nakon što je na pruzi Niš-Pirot kod sela Staničenja u Srbiji s tračnica izletio vlak koji je prevozio amonijak u Pirotu ne rade vrtići i škole, a građanima se savjetuje da ne napuštaju domove ako ne moraju. Svi pacijenti primljeni u bolnicu su stabilno.

Prijeka nužda jedino je zbog čega bi građani Pirota trebali izlaziti van nakon što je dan ranije iz tračnica izletio vlak, upozorile su službe savjetujući ljudima iz predostrožnosti da i dalje ostanu u svojim kućama.

Na željezničkoj pruzi, području sela Sopot, grad Pirot, kod Sopotskog hana došlo je do nezgode kada je teretni vlak koji je prevozio 20 cisterni u kojima je bio amonijak iskliznuo s tračnica, uslijed čega je došlo do izlijevanja amonijaka iz najmanje jedne cisterne i do emitiranja plina amonijaka u atmosferu, uslijed čega se stvorio gust dim koji se proširio na državni put prvog reda A4, kao i na državni put br. 259, gdje je došlo do prometne nesreće – lančanog sudara, u kojem je sudjelovalo više vozila'', priopćilo je Osnovno javno tužiteljstvo.

''U prometnoj nesreći je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a tri osobe lakše tjelesne ozljede. U pirotsku bolnicu je primljeno ukupno 41 osoba, od kojih 38 sa simptomima gušenja i tri osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći, a 15 osoba je primljeno u urgentni centar KC Niš. Jedna osoba je u pirotskoj bolnici umrla, a sumnja se da je preminula od posljedica gušenja'', navodi Tužiteljstvo, kako javlja Nova.rs.

Vatrogasci su jutros pronašli tijelo nepoznate osobe u blizini pruge u Pirotu, potvrđeno je za Nova.rs. Očevid je u tijeku.

Na dijelu pruge u blizini Pirota nalazi se čak 57 vatrogasaca s 23 vozila i bespilotnom letjelicom, saznaje Blic.rs iz MUP-a Srbije. Ne zna se kada bi mogao biti proglašen kraj izvanredne situacije.

Zamjenik načelnika Sektora za izvanredne situacije Ministarstva unutranjih poslova Srbije Boban Stevanović rekao je u Pirotu da curenje amonijaka iz prevrnute cisterne još nije zaustavljeno i da stručna komisija traži rješenje. Koncentracije amonijaka na samom mjestu nesreće su visoke.

''Da je u pitanju bio ventil, mi bismo ga zatvorili, ali očito je da je fizičko oštećenje u jednom dijelu prevrnute cisterne pa će ovaj postupak zahtijevati drugačiji način. Zato je formirana stručno operativna grupa, odnosno komisija koja treba reći kako će to biti učinjeno'', kazao je Stevanović i dodao da su angažirana i pojačanja iz Beograda, Niša, Pančeva i Leskovca.

Vagon s amonijakom Foto:MUP Srbije

"Curenje nije zaustavljeno jer da smo mi mogli napraviti, mi bi to napravili. Postoji fizičko oštećenje. Mjesto traži jednu drugačiju vrstu tretmana.

Nisu mogući bravarski radovi, traži se neka vrsta drugačijeg pristupa i zato je formirana ova komisija koja će sa stručnog aspekta definirati način na koji će se izvršiti pomicanje, uklanjanje, pražnjenje ili već neki od načina koji je poznat u tehnici", pojasnio je zamjenik načelnika Sektora za izvanredne situacije Boban Stevanović.

"Amonijak je počeo curiti i u nebo i u rijeku. Zbog kemijskih reakcija između amonijaka i vode vidi se i gost dim", kazao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Pokušao pomoći mještanima pa stradao

B.J. iz pirotskog sela Sopot je muškarac čije je tijelo pronađeno u blizini željezničke pruge gdje je, nakon što je vagon skliznuo iz jedne od prevrnutih cisterni, počeo curiti amonijak. Kako su za Novu.rs rekli mještani, preminuo je najvjerojatnije od posljedica gušenja i trovanja.

Sugovornica srbijanskog portala je rekla da je muškarac stradao dok je pomagao prijateljima i mještanima.

"Išao je od kuće do kuće u svom crvenom 'jugu' i obavještavao ljude da curi amonijak i da ne izlaze iz kuća. Priča se da je stao jer je i on udahnuo taj amonijak te ga je počelo gušiti, izgubio je kontrolu nad automobilom i izletio s ceste nedaleko od tvornice Tigar Tyres. Kad su ga našli mislili su da je mrtav, ali je disao kada je stigla hitna pomoć, ali nije ni stigao do bolnice", opisala je sugovornica.

Eliksir grupa: Pretpostavlja se da je kod Pirota iscurilo oko 20 tona amonijaka

Vagon s amonijakom Foto:MUP Srbije

Elixir Group, vlasnik amonijaka koji je iscurio kod Pirota, oglasio se propćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"U nedjelju, 25. prosinca oko 16:30 iz tračnica su iskočila 4 od ukupno 20 vagona teretnog vlaka koji je prevozio amonijak natovaren u Bugarskoj. Vlasnik tereta, odnosno amonijaka koji je prevozio ovaj teretni vlak je Elixir Grupa iz Šapca. Iskliznuće se dogodilo na dionici pruge vizan naselja, između željezničkih stanica Pirot i Staničenje. Dva su se vagona prevrnula pri iskliznuću, a iz jednog od prevrnutih vagona je zbog velikog oštećenja iscurio amonijak. Količina iscurjelog amonijaka još nije procijenjena, pretpostavlja se da se radi o oko 20 tona.

Sve relevantne činjenice o ovoj nesreći utvrdit će se nakon očevida koji će obaviti Tehnička željeznička komisija koju čine predstavnici državnih tijela: Infrastrukture Srbije, koja upravlja javnom željezničkom infrastrukturom i Srbija Karga, koja je prijevoznik tereta u javnoj željeznici.

Elixir Group je odmah stavila sve svoje resurse i obučene ekipe na raspolaganje Sektoru za izvanredne situacije grada Pirota, a naše ekipe iz Prahova sinoć su upućene na lice mjesta gdje sudjeluju u sanaciji mjesta nesreće u cilju normalizacije svakodnevnih poslova i života u Pirotu i okolini što prije.

Pročitajte i ovo EKOLOŠKI INCIDENT Zagađenje u moru ispred Kostrene: Iz Termoelektrane Urinj iscurilo loživo ulje

Iako Elixir Group kao vlasnik tereta nije odgovoran za nesreću koja se dogodila u javnom prijevozu, spremni smo sudjelovati u saniranju svih posljedica koje je zbog nesreće pretrpjelo lokalno stanovništvo i okoliš. Trenutno nam je prioritet zaštita zdravlja građana, a dugoročno sustavan rad na prevenciji sličnih incidenata.

Zahvaljujemo svim osobama koje su sudjelovale u saniranju posljedica nesreće i nadamo se brzom oporavku građana koji su bili izloženi djelovanju amonijaka, uz veliko žaljenje što je to izazvalo", priopćili su iz Elixir Grupe, prenosi Telegraf.

Oprezno s vodom

Na sjednici Kriznog štaba u Pirotu priopćeno je da u zraku u tom gradu nema amonijaka, tj. da je količina amonijaka na pet mjernih mjesta u gradu ravna nuli i da oštećena cisterna nije došla u dodir s vodom, odnosno rijekom Nišavom. Međutim, iz preventivnih razloga, vodu iz česmi ne bi trebalo koristiti nizvodno od Pirota bar još neko vrijeme.

''Nema razloga za paniku, ali ima razloga za oprez jer situacija nije sanirana'', kazao je ministar rudarstva, građevine i prometa Goran Vesić. 

Apelirao je da se građani pridržavaju uputstva da bi se sačuvali životi. Formirane su i dvije komisije kako bi se utvrdilo što se dogodilo, a njihovi izvještaji će biti objavljeni, kazao je Vesić, piše RTS.

Boban Stevanović, Goran Vesić i Vladan Vasić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Nije ovo prvi incident na toj pruzi

"Loša infrastruktura je razlog iskliznuća vlaka. Godine 2018. potpisana je rekonstrukcija i tek ove godine u ožuku je raspisan tender. Razgovarat ćemo zašto se čekalo toliko na rekonstrukciju", rekao je Vesić komentirajući podsjetnik novinara da ovo nije prvi incident na tom dijelu pruge.

Boban Stevanović, Goran Vesić i Vladan Vasić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

''Siguran sam da je djeloimično stanje infrastrukture uzrok, a u ovom dijelu je posebno loša i za to mi ne treba nikakva komisija. Vidjet ćemo je li bilo i pretovarivanja, je li se poštovalo razmak koji je obavezan po zakonu, je li bilo neophodno da bude 20 vagona...'', rekao je Vesić.

Istaknuo je da se u Pirotu nalaze ekološka inspekcija i Agencija za zaštitu životne sredine, Srbija kargo, Putevi Srbije, Infrastrukture željeznice Srbije i svi rade zajedno, pod zapovijedanjem Štaba za izvanredne situacije, kako bi se sanirale posljedice.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Nakon izlijetanja željezničke kompozicije i curenja velike količine amonijaka, vidljivost je i dalje jako mala i osjeća se jak miris. Još uvijek se ne preporučuje kretanje bez prijeke potrebe", navedeno je na Instragram stranici 192 uz snimke kako jutros izgleda Pirot.

Od jutros nije moguće prići mjestu nesreće, a promet se preusmjerava na autocesti, objavio je Auto-moto savez Srbije.

Ne rade škole ni vrtići u Pirotu

U UKC-u Niš, tijekom večeri i noći, dosad je zbrinuto ukupno 15 pacijenata, 12 odraslih i troje djece. Prema posljednjem izvještaju liječnika svi pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara i nisu životno ugroženi, javlja Nova.rs

Pročitajte i ovo IZVANREDNA SITUACIJA Drama u Srbiji: Vagon s amonijakom izletio iz tračnica, bijeli oblak nadvio se nad Pirotom, u bolnici 51 osoba

U gradu je proglašeno izvanredno stanje, ne rade škole ni vrtići. Prema informacijama iz JKP Naisusm, uzorkovana je voda i utvrđeno je da nema tragova amonijaka u izvorištu Medijana. Uzorkovanje će se obavljati svaka dva sata.

Teretna kompozicija vlaka u svom sastavu je imala 20 vagon cisterni, a čini se da su s tračnica iskliznule najmanje dvije.