niz napada

Užas na moru, kitovi ubojice potopili jedrilicu: Prvo su se zabijali u trup i kormilo, a onda je počela prodirati voda

Ilustracija Foto: Getty Images
U trenutku kada su se orke počele zabijati u jedrilicu na njoj je bilo dvoje ljudi. Spasio ih je tanker koji je bio u blizini, a jahta je potonula.

Nepoznati broj orki potopio je u nedjelju oko 9 sati jedrilicu u marokanskim vodama u Gibraltarskom tjesnacu, priopćila je španjolska pomorska spasilačka služba. Kitovi ubojice zabijali su se u 15 metara dugačko plovilo i tako ga potopili. Na jedrilici je bilo dvoje ljudi, a ispričali su da su osjetili iznenadne udarce u trup i kormilo prije nego što je u jahtu počela prodirati voda, piše Guardian.

Nakon što su obavijestili spasilačke službe, obližnji naftni tanker ukrcao ih je i prevezao u Gibraltar. Jahta je ostavljena da pluta i na kraju je potonula.

Pročitajte i ovo istraga traje FOTO "To je pokušaj teškog ubojstva": Policija o slučaju bebe koja je ostavljena u kanti za smeće

Incident je najnoviji u nizu primjera napada orki oko Gibraltarskog tjesnaca koji dijeli Europu od Afrike i uz atlantsku obalu Portugala i sjeverozapadne Španjolske. Stručnjaci vjeruju da uključuju subpopulaciju od oko 15 jedinki koje su nazvane "Gladis".

Prema istraživačkoj skupini GT Atlantic Orca, koja prati populacije iberijske podvrste orke, bilo je gotovo 700 interakcija otkako su prvi put prijavljeni napadi orke na brodove u regiji u svibnju 2020. godine.

Pročitajte i ovo uništen i dalekovod Ukrajinske snage napale ruski grad, uništene kuće: "Jedna žena ranjena je gelerom u kralježnicu"

Istraživači nisu sigurni koji su uzroci takvog ponašanja, ali jedna od teorija pretpostavlja da se radi o razigranosti znatiželjnih sisavaca. Po drugim teorijama, orke su plovila zamijenile za svoj omiljeni plijen, lokalnu plavorepu tunu.

Iako poznate kao kitovi ubojice, ugrožene orke dio su obitelji dupina, a kao odrasle mogu biti dugačke do 8 metara i težiti do 6 tona.

Povezane teme