Janša želi uvjerljivu pobjedu

Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da je njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci potrebna uvjerljiva pobjeda na izborima 21. rujna kako bi dobio svoj drugi premijerski mandat.

'Znam da ćemo pobijediti, ali nam treba pobjeda s velikom razlikom jer naši glavni politički konkurenti najavljuju da će sastaviti vladu ako i izgube na izborima', rekao je Janša predstavljajući svoje zastupničke kandidate u kranjskoj općini i komentirajući tijesne predizborne prognoze po kojima protukandidat za mjesto premijera Borut Pahor i njegovi Socijalni demokrati samo malo zaostaju za Janšinom strankom.

Potpredsjednik Janšine stranke Milan Zver izjavio je da vjeruje kako predsjednik države Danilo Tuerk 'ne će eksperimentirati' davanjem mandata za sastav nove vlade nekom drugom, jer novu vladu treba sastaviti relativni pobjednik s najviše mandata u parlamentu, a svako drukčije rješenje dovelo bi u pitanje legitimnost nove vlade i otvorilo mogućnost za prijevremene izbore.

Po većini do sada objavljenih istraživanja Janšina stranka u prednosti je pred Pahorovom, a kombinacije oko sastavljanja vlade lijevog centra povezuju se s očekivanim slabijim rezultatom Janšinih koalicijskih partnera u sadašnjoj vladi.

Pahor je u četvrtak na konferenciji za novinare kao svoga glavnog aduta za sastavljanje vlade s drugim strankama lijevog centra predstavio kandidata za 'superministarski' resor koji bi uključivao gospodarstvo, financije i socijalnu politiku. Riječ je o Mitji Gaspariju, dugogodišnjem ministru financija u bivšim Drnovšekovim vladama kojemu sadašnji premijer Janša nije želio produljiti mandat na mjestu guvernera središnje banke.

Pahor je rekao da bi njegova vlada bolje od sadašnje upravljala Slovenijom idućih godina, u razdoblju kad se mogu očekivati posljedice recesije u Europi i svijetu.

'Potrebne su pripreme za razdoblje smanjene konjunkture. Državu bismo u idućem razdoblju vodili bolje od sadašnje vlade, ali i tako da njezina socijalna stabilnost ne bi bila ugrožena', rekao je Pahor. Gaspari je pak najavio da bi vlada lijevog centra centralizirala portfelj državnog vlasništva, kako bi se njime moglo učinkovitije upravljati.