Janša kritizirao prethodnike

Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša na okupljanju desetak tisuća članova i simpatizera svoje stranke u Izoli kritizirao je prethodne slovenske vlade zbog nerješavanja otvorenih pitanja sa susjednim zemljama.

Janša je govoreći povodom lokalnih izbora koji će se održati 22. listopada rekao kako je zatekao slabo nasljeđe u odnosima s nekim susjednim državama.

"Naslijedili smo među ostalim neriješena pitanja s nekim susjednim državama, koja su se do sada rješavala na slab način", rekao je slovenski premijer pripadnicima i pristašama svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Janša nije posebno spominjao Hrvatsku, ali je u Sloveniji posljednjih tjedana pitanje "granice na Muri" kod malograničnog prijelaza Sveti Martin na Muri - Hotiza postalo otvorena predizborna tema koja izaziva i nesuglasice u vladi s obzirom da u "čvrstoći" stajališta prema Hrvatskoj iskače koalicijska Slovenska pučka stranka (SLS) koja je na lokalnoj razini utjecajnija od Janšinih demokrata, a zahtijeva da o pitanju granice s Hrvatskom što prije raspravlja i slovenski parlament. 

Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, također član SDS-a, nisu na marginama skupa željeli komentirati najnovije "zaoštravanje" pitanja obnove nasipa na Muri.

Ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate rekao je za Slovenski radio kako se očekuje da će tehnički dogovor o provedbi dogovora premijera Janše i hrvatskog premijera Ive Sanadera o obnovi nasipa na Muri biti postignut vrlo brzo i da će radovi na zajedničkoj obnovi nasipa početi početkom idućeg tjedna. Mate je rekao da tehnički dogovor treba biti u duhu sporazuma što su ga postigli premijeri Sanader i Janša.

Povezane teme