"Crvena linija"

Izraelski vojnici otkazuju poslušnost? Poslali pismo Netanyahuu: "Ako vlada ne promijeni smjer...''

Pogreb izraelskih vojnika, ilustracija Foto: Afp
Pripadnici Izraelskih obrambenih snaga vojnom i političkom vrhu poručili su da je više njihovih sunarodnjaka poginulo nego što ih je spašeno u vojnim akcijama u pojasu Gaze te traže zaokret u djelovanju vlade.

Više od stotinu izraelskih vojnika poručilo je da je premijer Netanyahu ''prešao crvenu liniju'' i da će, ako vlasti ne uspiju dogovoriti predaju preostalih talaca, biti prisiljeni prestati javljati se na dužnost.

Vojnici, među kojima stalni pripadnici i rezervisti, u otvorenom pismu izraelskoj vladi i vodstvu IDF-a ističu kako je od početka sukoba s Hamasom 7. listopada prošle godine u izraelskim udarima stradalo više izraelskih državljana nego što ih je u istim vojnim akcijama spašeno iz Gaze.

"Ako vlada ne promijeni smjer djelovanja i ne počne raditi na postizanju dogovora o puštanju talaca, mi nećemo moći nastaviti služiti svojoj zemlji. Za neke od nas crvena linija već je prijeđena, a drugi se tom času opasno približavaju – toga dana, slomljenih srca, prestat ćemo se odazivati vojnoj službi", poručuju među ostalim u pismu koje je objavio izraelski list Haaretz.

Neki od vojnika u izraelskim operacijama u Gazi sudjeluju od samog početka sukoba. Otvoreno pismo poslano je u trenucima kada je velika izraelska operacija na sjeveru Gaze odnijela desetke života i prijeti blokadom čak triju bolnica. Čitav sjever pojasa Gaze razoren je u izraelskim napadima i potpuno izoliran od ostatka regije.

Žestoke borbe vode se u gradu Jabaliji, točnije u izbjegličkom kampu koji ondje postoji još od 1948. Više od tisuću osoba navodno je zarobljeno u svojim domovima od početka operacije u nedjelju kada su Izraelci upali u grad i čiste ulice od militanata.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je kako je u samo dva dana u Jabaliji pronađeno 40 tijela, a još njih 14 u naseljima sjeverno od grada. Strahuje se da žrtava ima još te su zarobljene ispod ruševina i na nedostupnim područjima. Izraelski udar u srijedu ujutro u Jabaliji ubio je najmanje devet osoba, izvijestili su iz bolnice Al-Ahly, koja je preuzela tijela. U središnjem dijelu Gaze ubijeno je još devet osoba, među kojima i troje djece, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Uragan Milton Stravično upozorenje šefa policije o kataklizmi koja stiže: "Napišite svoje ime na nogu"

Pročitajte i ovo Sastanak na vrhu Ovo je tekst sporazuma: Pogledajte na što je Plenković obvezao Hrvatsku u idućih 10 godina