Zarobili oko 100 ljudi

VIDEO Racija u bolnici: "Odvojili su muškarce od žena i skinuli ih, bilo je jako ponižavajuće..."

Unutrašnjost bolnica Kamal Adwan nakon izraelske racije Foto: Afp
Izraelska vojska zarobila je oko stotinu osoba nakon racije na bolnicu u Gazi.

Izraelski vojnici zarobili su oko stotinu ljudi za koje sumnjaju da su Hamasovi militanti tijekom racije u bolnici Kamal Adwan na sjeveru Gaze, objavila je vojska u ponedjeljak.

Zdravstveni dužnosnici u Gazi i Hamas porekli su da postoji bilo kakva vojna prisutnost u bolnici, u koju su izraelske snage upale u petak te je napustile u subotu.

"Vojnici su uhvatili približno stotinu terorista u kompleksu, uključujući teroriste koji su pokušali pobjeći tijekom evakuacije civila. U bolnici su pronašli oružje, novac i obavještajne dokumente", kazala je vojska.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Ministarstvo zdravstva u Gazi reklo je da su vojnici zadržali desetke muških djelatnika i oštetili bolnicu, koja je ionako teže funkcionirala zbog operacija izraelske vojske na tom području.

"Nekoliko identificiranih terorista prerušilo se u medicinske djelatnike te nismo imali alternativu, već smo morali provjeriti i medicinsko osoblje", rekao je vojni dužnosnik novinarima na internetskom brifingu.

Snimke koje je ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo u subotu, a koje Reuters nije mogao neovisno provjeriti, prikazuju štetu nastalu na nekoliko zgrada nakon povlačenja izraelskih snaga.

Vojni dužnosnik kazao je da su vojnici prouzročili ograničenu štetu bolnici prilikom ulaska te da su morali uništiti opremu "dvojne namjene", poput spremnika s kisikom, koji su u slučaju detonacije mogli ozlijediti bilo koga u kompleksu.

Medicinski djelatnici odbili su napustiti bolnicu i ostaviti svoje pacijente bez nadzora. Stotine raseljenih Palestinaca također je ondje potražilo utočište.

"Evakuirali su sve koji su se tamo sklonili... Odvojili su muškarce od žena i napravili dva reda, bilo je to veoma ponižavajuće za naše muškarce jer su ih uzeli bez odjeće i bez ičega čime bi se mogli pokriti", rekla je bolničarka Mayssoun Alian.

Vojni dužnosnik dodao je da su osumnjičeni pripadnici Hamasa skinuti kako bi se provjerilo nose li oružje.

"Nakon provjere dali smo im odjeću", kazao je.

Bolničari u Gazi rekli su da je najmanje dvoje djece umrlo na odjelu za intenzivnu njegu nakon što je izraelska vatra pogodila generatore i stanicu s kisikom u petak.

Vojska je kazala da su civili u bolnici bili na sigurnom unatoč teškim borbama blizu kompleksa. Gorivo, medicinska oprema i krv dopremljeni su u bolnicu, a električna energija i dotok kisika su osigurani, rekla je vojska.

Pročitajte i ovo napadač uhićen Užas u Zagrebu, preminuo nakon tučnjave: "Godinama sam tu i do sada ništa takvog"

Pročitajte i ovo Ozbiljni problemi Automobilski div zatvara tri pogona, deseci tisuća radnika ostaju bez posla

Pročitajte i ovo Opasna igra Stigla potvrda iz NATO-a: "To je prijetnja sigurnosti i opasno širenje rata"

Povezane teme