Izraelci pokušavaju oživjeti mirovne pregovore sa Sirijcima

Slika nije dostupna
Izraelci nastoje obnoviti mirovni proces sa Sirijom kako bi oživjeli mirovne pregovore prekinute početkom 2000., izvijestili su u petak iz kabineta izraelskog ministra.

"Izraelci nastoje vratiti Sirijce za pregovarački stol", rekao je za izraelski radio ministar za državnu infrastrukturu Benjamin Ben-Eliezer. 

U izjavi objavljenoj dan prije početka summita Arapske lige koji će se održati u Damasku, Ben- Eliezer je izjavio kako su napori "permanentni" te da se pokušavaju realizirati preko "zajedničkih prijatelja".

Nije kazao kakvi su dosadašnji rezultati izraelskih pokušaja, no istaknuo je kako je vlada svjesna da bi cijena koju bi Izrael mogao platiti za mirovni sporazum sa Sirijom mogla biti - povrat Golanske visoravni, okupirane 1967.

Premijer Ehud Olmert u srijedu je dao naslutiti da Izraelci žele izravne pregovore sa Sirijcima, koji bi se po mogućnosti održali u tajnosti. Do nemogućnosti dogovora između dviju strana zadnji je put došlo upravo oko pitanja izraelskog povlačenja s Golanske visoravni u siječnju 2000.