Izrael priprema veliku kopnenu ofenzivu

Slika nije dostupna
Izrael, koji priprema veliku kopnenu ofenzivu, upozorio je ponovo stotine tisuća stanovnika južnog Libanona da odmah napuste to područje.

O tome dosta govori i podatak da je Izrael u petak pozvao na mobilizaciju najmanje 3.000 pričuvnih vojnika, javlja agencija Reuters pozivajući se na vojne izvore.

Izrael grupira vojnike, tenkove i topništvo u blizini granice s
Libanonom otkako je počela kriza s Hezbolahom 12. srpnja.

No, još će proći dani prije nego novi pričuvni vojnici ne budu
mobilizirani. Jedna je mogućnost da budu poslani na Zapadnu obalu i zamijene tamošnje borbene postrojbe koje će onda biti poslane u Libanon.

Izraelska je vojska u petak nastavila zračne napade na četrdesetak ciljeva u Bejrutu. Ovom akcijom Izrael vjerojatno namjerava stvoriti zonu razdvajanja.

U sukobima je u posljednih deset dana poginulo najmanje 330 Libanonaca i 32 Izraelaca. Deseci tisuća ljudi u toj zemlji napustile su svoje domove i izbjegle u sjeverna područja. 
Uništeno je najmanje 55 mostova, a taksisti prijevoz do Bejruta naplaćuju više od 400 dolara po osobi, što je 40 puta više od uobičajene cijene. 

Šeik Hasan Nasrallah se u intervjuu za Al-Jazeeru ispričao zbog pogibije dvoje izraelske djece arapskog porijekla u napadu Hezbolaha na Nazaret u sjevernom Izraelu, ali je dodao kako su poginula djeca "mučenici za Palestinu".

Nasrallah je priznao odgovornost za napade: "U svoje, i u ime moje braće ispričavam se obitelji koja je pretrpjela gubitak", ali je dodao kako zna da isprika nije dovoljna.

One koji su poginuli u napadu smatramo mučenicima za Palestinu i mučenicima za naciju šeik Hasan Nasrallah Hezbolah je u petak odbaciomirovni plan UN-ova glavnog tajnika Kofija Annana o zaključenju primirja s Izraelom i o trenutačnom oslobađanju dvojice uhićenih izraelskih vojnika.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice najavila je svoj posjet Izraelu i Zapadnoj obali u nedjelju.

Procjenjuje se i da je oko pola milijuna Libanaca prešlo u Siriju, koja do sada nije primila nikakvu pomoć u hrani i lijekovima. UN je priopćio da su trećina poginuli u sukobima Izraela i Hezbolaha djeca.

Povezane teme