Novi udar

Izrael izvršio udar na Siriju: "Eliminirali smo člana Hezbolahove Golanske terorističke mreže"

Napad na Siriju Foto: Afp
Izraelske obrambene snage priopćile su da su eliminirale Adhama Jahouta, člana Hezbolahove Golanske terorističke mreže u području Kuneitre u Siriji.

Izraelska vojska rekla je da je eliminirala člana Hezbolaha u Siriji koji je prenosio obavještajne podatke protiv Izraela na Golanskoj visoravni koju je Izrael okupirao, a sirijski mediji objavili su u četvrtak da su izraelski zračni napadi pogodili ciljeve u Siriji.

Izrael, koji je godinama napadao ciljeve povezane s Iranom u Siriji, pojačao je svoje napade od 7. listopada 2023., napada palestinske militantne skupine Hamas koju podržava Iran na izraelski teritorij, što je pokrenulo izraelski rat u Gazi. 

Izrael je eskalirao svoju odmazdu za Hamasov napad i to slanjem vojske u Libanon i zračnim napadima na Iran, Jemen i Siriju u lovu na militante koje podržava Iran, povećavajući strah od šireg sukoba na Bliskom istoku u koji bi mogao uvući Iran i Sjedinjene Države.

Kopneni sukobi između izraelskih snaga i Hezbolaha, koji također ima potporu Irana, proširili su se duž planinske granice južnog Libanona u srijedu dok je Bliski istok u stanju pripravnosti čekajući odgovor Izraela na iranski raketni napad prošlog tjedna.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su u srijedu o potencijalnoj izraelskoj odmazdi protiv Irana, u razgovoru koji su obje strane opisale kao pozitivan.

Njih su dvojica razgovarala o planovima Izraela u 30-minutnom razgovoru, a Biden je pozvao Netanyahua da minimizira štetu civilima u Libanonu, priopćila je Bijela kuća.

Izrael je obećao da će najveći neprijatelj Iran platiti za svoj raketni napad, koji je prouzročio malu štetu, dok je Teheran rekao da bi svaka odmazda bila dočekana velikim razaranjem, što je izazvalo zabrinutost zbog širih borbi u regiji proizvodnje nafte. 

Udari u Siriji

Izraelska vojska priopćila je u četvrtak da je eliminirala dva zapovjednika Hezbolaha u južnom Libanonu i da su njegovi borbeni zrakoplovi u srijedu napali skladišta streljiva u području Bejruta te skladišta streljiva i druge vojne infrastrukture u južnom Libanonu.

Izraelske obrambene snage priopćile su u srijedu da su eliminirale Adhama Jahouta, člana Hezbolahove "Golanske terorističke mreže" u području Kuneitre u Siriji.

IDF je rekao da je Jahoutova uloga bila prenijeti informacije iz izvora sirijskog režima Hezbolahu i prenijeti obavještajne podatke prikupljene na sirijskoj bojišnici kako bi se olakšale operacije protiv Izraela na Golanskoj visoravni.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan u bliskoistočnom ratu 1967. i anektirao to područje, što većina zemalja nije priznala.

Sirijska državna TV objavila je rano u četvrtak da je Izrael izveo zračne napade ciljajući industrijsku lokaciju u sirijskom gradu Homsu i vojnu lokaciju u prirodi u blizini grada Hame, uzrokujući "određenu materijalnu štetu".

U udarima je ciljana tvornica za proizvodnju automobila u Homsu i izazvan je požar, objavila je sirijska TV, pozivajući se na direktora industrijske lokacije Amera Khalila.

Eksplozije su se također čule u sirijskom gradu Dari i istražuju se, izvijestili su državni mediji.

Izraelska vojska priopćila je u srijedu da je presrela dron koji se približio Izraelu iznad Crvenog mora, ali nije prešao na izraelski teritorij, nekoliko minuta nakon što je Islamski otpor u Iraku rekao da je dronovima gađao izraelski Eilat.

Pročitajte i ovo Najmanje jedna osoba poginula VIDEO Uragan Kirk poharao dio Europe: Jezivi vjetar prevrnuo šleper, čamce, čupao stabla… Ulice pretvorene u bujice

Pročitajte i ovo URAGAN MILTON NA FLORIDI VIDEO Pogledajte kako uragan uništava jedan od najljepših stadiona u Americi

Pročitajte i ovo Strašan zvuk VIDEO Nekoliko sati prije udara uragana na ulicama je zabilježen jeziv prizor

Pročitajte i ovo Razorna snaga VIDEO Snimio kako uragan usisava more: "Pogledajte ovo, sva je voda nestala!"