Izdano rješenje o rušenju romskog naselja

Slika nije dostupna
Slovenske vlasti izdale su rješenje o rušenju naselja Dečja vas, tridesetak kilometara jugoistočno od Ljubljane, u kojem je do prije mjesec dana živjela velika romska obitelj Strojan koja je nakon konflikta s lokalnim stanovnicima preseljena u izbjeglički centar u Postojni.

Ministarstvo za okoliš i prostor priopćilo je u subotu da je rješenje o izvršenju sudske presude iz 2002. godine, prema kojoj se naselje na parceli u vlasti Roma ne može legalizirati jer je na vodozaštitnom području te ga je potrebno ukloniti, predano Jelki Strojan, najstarijoj članici obitelji.

Ona se dan ranije vratila u naselje, zajedno s još šest žena i djece, dok je ostali dio obitelji ostao u Postojni.

Slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik, inače
predsjednik državne komisije za Rome, izjavio je da se dio obitelji vratio u naselje mimo dogovora s predstavnicima vlade.

Kako su u subotu javili slovenski mediji, zbog dolaska dijela romske obitelji u općinu koja im je službenom odlukom zabranila povratak, oko naselja se u noći s petka na subotu okupilo nekoliko stotina mještana, a Rome je štitila policija i nije bilo većih incidenata. Ipak, romskom općinskom vijećniku Zoranu Grmu, koji je zadnjih tjedana zastupao interese tamošnjih Roma, probušene su gume na automobilu, a na vozilu je napravljena šteta od 4.000 eura.

Grm je - komentirajući odluku inspektorata za okoliš i prostor o uklanjanju naselja - rekao da bi to bila "velika sramota za Sloveniju" i dodao: "Ako se postavljeni objekti poruše, Romi će na istom mjestu podići šatore.

Komentirajući "slučaj Strojan" i proturomske demonstracije koje su u Sloveniji zabilježene zadnjih tjedana, te dimenzije što ih je ta pojava dobila u međunarodnoj javnosti, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je to jednom od epizoda u kojima domaća opozicija stvaranjem "prividne stvarnosti" želi destabilizirati sadašnju vladu desnog centra.

"Kakve je sve medijske akceleracije izazvala priča o romskoj obitelji i stanovnicima sela Ambrus!", naveo je Rupel u svojoj redovitoj kolumni u subotnjem broju ljubljanskog "Dela", dodajući da iza stvaranja medijske, virtualne realnosti koja ne odgovara pravom stanju, stoje neki domaći mediji i političke snage koje žele zaustaviti Sloveniju u njenom napretku.

"Možda misle da mogu spriječiti predsjedavanje Slovenije Europskom unijom 2008. godine, a možda smatraju da tada neće biti na vlasti sadašnja vlada", problematizira stvaranje "prividne realnosti" u Sloveniji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Povezane teme