Analiza iz Bruxellesa

Ivana Petrović o samitu NATO-a i ukrajinskom planu pobjede: "Jedan dio mi je posebno zanimljiv"

Ivana Petrović izvijestila je o samitu Europskog vijeća i NATO saveza u Bruxellesu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Bruxellesu je Europskom vijeću predstavio svoj plan pobjede protiv Rusije. Zelenski tvrdi da rat, ako se njegov prijedlog ostvari, može biti okončan već sljedeće godine. Moskva je ocijenila da plan vodi u daljnju eskalaciju i može izazvati izravan sukob Rusije i NATO-a.

Sve u Bruxellesu prati urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Riječ je o planu u pet točaka od kojih tri sadrže tajne anekse u koje uvid ima svega pet zemalja NATO saveza: Amerika, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka. Svakako najintrigantnija je prva točka – bezuvjetna pozivnica u NATO", napomenula je.

Paralelno sa samitom Europskog vijeća, u Bruxellesu se održava i samit NATO-a.

"Novi glavni tajnik NATO-a Mark Rutte rekao je da je plan poticajan, ali da ga ne može prihvatiti jer mnoge stvari nisu jasne. Taj plan sadrži i ulaganje u ukrajinsku vojnu industriju, isporuku oružja i dopuštenje da se dalekometnim oružjem gađa duboko u ruski teritorij. Posebno mi je zanimljiv dio o vremenu nakon rata u kojem se naglašava da je Ukrajina zemlja bogata resursima", pojasnila je Petrović.

"Riječ je o vrijednim resursima – uraniju, litiju, grafitu, titanu – i Zelenski ih je spreman staviti na raspolaganje partnerima sa Zapada", dodala je.

Ukrajinski predsjednik smatra da Zapad mora prisiliti ruskog predsjednika Vladimira Putina na mirovni proces te od SAD-a traži da šalje više obavještajnih informacija o Rusiji.

"Zanimljivo je da se najviše pitanja odnosilo na bivšeg američkog predsjednika i predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Stvorena je percepcija da Zelenski podržava Kamalu Harris, ali on je rekao da se ne treba vjerovati američkim medijima", rekla je Petrović.

U Bruxellesu je riječi bilo i o migracijama, ali dogovora nema na vidiku.

"Bit će zajednička izjava, ali ona će biti razvodnjena kao i izjava o Ukrajini. Europska unija nema strateškog jedinstva – kako o ruskoj agresiji na Ukrajinu, tako i u odnosu na migracije. Predlaže se da se osnuju prihvatni centri izvan EU-a da bi se selektiralo ljude koji imaju pravo na azil, ali se tome protive tzv. promigracijske vlade", istaknula je te zaključila da sumnja da će se postići zajednički stav.

Pročitajte i ovo Masakr u Beogradu Dječak ubojica je zanijemio: Zbog jednog pitanja plakala je cijela sudnica

Pročitajte i ovo Tijekom suđenja Dječak ubojica otkrio zašto je počinio masakr: U jednoj jezivoj rečenici sve je rekao