Na korak do kanonizacije

Ivan Pavao II. mogao bi biti beatificiran već ove godine

Slika nije dostupna
Ivan Pavao II. mogao bi biti beatificiran već ove godine, što je prva etapa prema kanonizaciji, ocijenio je u četvrtak Joaquin Navarro-Valls, njegov bivši glasnogovornik u intervjuu ekonomskom dnevniku Il Sole 24 ore.

'Dva ključna elementa koja nedostaju - dekret o krepostima i dekret o čudotvornom ozdravljenju osobe koja se molila papi Wojtyli - mogla bi se ispuniti već ove godine', kazao je Navarro Valls koji je 22 godine vodio vatikanski ured za medije, a to je radno mjesto napustio 2006., približno godinu dana nakon smrti Ivana Pavla II.

Nakon toga 'Papa mora odlučiti o datumu proglašenja beatifikacije a to može učiniti kad želi', istaknuo je on. Postupak beatifikacije 'napreduje' te 'nije prolongiran' objavljivanjem prepiske nekadašnjeg poljskog Pape i Poljakinje Wande Poltawske. Poltawska je objavila knjigu s izvacima iz pisama koje je razmjenjivala godinama s Papom, kojeg je upoznala 1962. dok je službovao u Krakowu.

Po pisanju talijanskog tiska, Vatikan strahuje da bi pisma koja su ostala u posjedu Poltawske mogla sadržavati elemente zbog kojih bi se odgodila beatifikacija. Navarro Valls tvrdi da Poltawska, danas 88-godišnjakinja, i Papa nisu bili ni u kakvom odnosu, dok ona tvrdi da mu je bila bliska prijateljica. Čudo potrebno za proglašenje blaženim u fazi je razmatranja i bit će predano Papi za konačnu odluku. Radi se o ozdravljenju francuske časne sestre koja boluje od Parkinsonove bolesti. (Hina)

Povezane teme