Italija traži 14 godina za napadača na Madrid 11. ožujka

Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo u Milanu zatražilo je kaznu od 14 godina zatvora za Rabeija Osmana Sayeda Ahmeda zvanog Muhamed Egipćanin, pod sumnjom da je bio organizator atentata 11. ožujka 2004. u Madridu u kojem je poginuo 191 čovjek.

"Skupina koju je predvodio Rabei Osman je banda ubojica, naoružana ćelija koja je napadala i koja će napadati", kazao je državni odvjetnik Maurizio Romanelli.

"Muhamed Egipćanin" i njegov navodni pomagač, Yahya Mawad Mohamed Rajeh, isto egipatski državljanin, za kojega je sudac zatražio sedmogodišnju zatvorsku kaznu, trebaju se očitovati o optužbi za "međunarodni terorizam" koja je u talijanski kazneni zakon uvedena nakon atentata 11. rujna 2001. u SAD-u.

Milansko državno odvjetništvo tereti ih da su članovi "egipatske skupine povezane s terorističkom organizacijom Al-Qaidom" čija je zadaća "izvoditi atentate u svrhu terorizma u zemljama u Europi i izvan nje".

Dvojica su uhićena 8. lipnja 2004. u Milanu.

Njihovi će odvjetnici nastupiti u ponedjeljak, a prvostupanjska
presuda očekuje se 6. studenog.

Za sudjelovanje u atentatima u Madridu optuženo je 29 osoba, većinom Marokanaca koji žive u Španjolskoj.

Šestorica njih, među njima i Muhamed Egipćanin, smatraju se izravno odgovornim za napade i mogu dobiti više od 30.000 godina zatvora svaki, premda je najveća moguća zatvorska kazna u Španjolskoj za terorizam 40 godina.