provodi se istraga

Djevojčica (13) preminula u bolnici u stravičnim bolovima: "Liječnici su rekli da dramatizira"

Chloe i Louise Longster Foto: Profimedia
U tijeku je istraga o smrti 13-godišnje djevojčice koja je preminula u bolnici u engleskom Northamptonshireu samo 19 sati nakon što je primljena.

Majka djevojčice Louise Longster smatra da bi njena kći Chloe danas bila živa da su je liječnici odmah shvatili ozbiljno. Iako je obdukcijom utvrđeno da je umrla zbog sepse, u bolnici su joj dijagnosticirali samo upalu pluća, a za vrijeme boravka na odjelu nije dobila ni identifikacijsku narukvicu, tvrdi majka.

Chloe Longster 28. studenog 2022. godine hitno je prebačena na odjel hitne pomoći opće bolnice Kettering nakon što se probudila s bolovima na području rebara i simptomima sličnim prehladi. Te je večeri primljena na pedijatrijski odjel bolnice, a potom prebačena na intenzivnu njegu, gdje je intubirana. No, već idućeg jutra je preminula.

U tjednu prije nego što je zaprimljena u bolnicu Chloe je kašljucala i šmrcala, no osjećala se dobro. Bolovala je od astme i koristila inhalator, ali nikada nije imala ozbiljan napadaj.

U istrazi o njezinoj smrti, koja je započela ovog tjedna na sudu u Northamptonu, Chloeina majka je rekla da je intervencija liječnika bila zakašnjela te da je smrt mogla biti spriječena, piše Daily Mail.

Rečeno im je da bi vozilu hitne pomoći trebalo dva sata da stigne do njihova doma, pa je Louise svojim automobilom odvezla Chloe u bolnicu u Ketteringu.

"Bila je uplašena. Čvrsto me držala za ruku i stiskala me", prisjetila se majka.

Kada su stigli do bolnice, 13-godišnjakinja od boli nije mogla hodati. Odvedena je u čekaonicu, gdje je dobila dozu oralnog lijeka protiv bolova. "Zamolila je da je uspavaju koliko ju je boljelo. Rekla mi je da joj prestanem govoriti da će sve biti u redu", kazala je majka istražiteljima.

"Pitala me: Mama, hoću li umrijeti?"

"Morala sam uvjeravati ljude na hitnoj da njoj stvarno nije dobro, da ja nisam mama koja je previše vremena provela na Googleu i da ona nije dramatična tinejdžerica", ispričala je.

Rendgenske snimke pokazale su nešto što je izgledalo kao masa na dnu pluća 13-godišnjakinje, a majci je rečeno da Chloe ima upalu pluća, za što joj je prepisan antibiotik. Prebačena je na pedijatrijski odjel, gdje nije imala skrb kakvu je trebala imati, tvrdi majka djevojčice.

"Neprestano je gledala na sat - znala je kada je vrijeme za paracetamol i ibuprofen i uvijek je kasnilo. Bilo je kao da smo kaskali za njezinom boli umjesto da je ublažimo", rekla je majka preminule djevojčice. "Chloe me upitala hoće li umrijeti. Zastrašujuće je što je 13-godišnjakinja bila ta koja je bila u pravu. To je poražavajuće."

U jednom trenutku navečer sestra je primijetila da je Chloe pala razina kisika u krvi. Iako su na prvu pomislili da se pokvario uređaj za nadzor vitalnih funkcija, u sobu 13-godišnje pacijentice odjednom je počelo ulaziti sve više konzultanata i liječnika.

"Pitala sam sestru hoće li moja kći biti dobro, a ona mi je rekla da ne zna. Sjećam se samo da sam pala na pod i ostala tamo", kazala je Louise. "Posljednje sate svog života moja kći je provela u stravičnim bolovima, a tretirali su je s prijezirom", zaključila je majka.

Istraga o djevojčičinoj smrti se nastavlja.

Pročitajte i ovo Opsada Karlovca Građani su očajni zbog najezde napasnih kukaca: "Ima ih posvuda. Stigli su iz tropskih krajeva i teško ih se riješiti"

Pročitajte i ovo Tko bi rekao... Jeste li znali da u autu postoji ovaj skriveni gumb? Može vam spasiti život