Tenzije na vrhuncu

Iranski vođa naredio napad na Izrael

Ali Hamenei Foto: Afp
Izrael ima dugu povijest likvidiranja neprijatelja u inozemstvu, uključujući iranske nuklearne znanstvenike i vojne zapovjednike.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, izdao je naredbu da Iran izravno udari na Izrael kao odmazdu za ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu.

Hamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde, piše New York Times.

Iran i Hamas su optužili Izrael za atentat. Izrael, koji ratuje s Hamasom u Pojasu Gaze nije niti priznao niti zanijekao ubojstvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Tijekom gotovo 10 mjeseci rata u Gazi Iran je pokušao uspostaviti ravnotežu - vršio je pritisak na Izrael naglo pojačanim napadima svojih saveznika i ostalih snaga u regiji, no izbjegavao je sveopći rat.

Hoće li izbjegnuti eskalaciju?

U travnju je Iran izveo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u desetljećima neprijateljstva, lansiravši stotine projektila i bespilotnih letjelica u znak odmazde za izraelski napad na kompleks veleposlanstva u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zapovjednika u Damasku u Siriji.

No, ta je demonstracija sile bila najavljena dosta unaprijed, a Izrael i njegovi saveznici su oborili gotovo svo oružje te je šteta bila mala.  Sada je nejasno koliko snažno će Iran odgovoriti i hoće li još jednom umanjiti svoj napad kako bi izbjegao eskalaciju.

Pročitajte i ovo Vatrena stihija FOTO/VIDEO Vatra prijetila kućama u Podgori: "Strašno nam je, gori sa svih strana, fali nam ljudi i opreme"

Pročitajte i ovo Razlaz Hebrang zbog Primorca izišao iz HDZ-a: "Taj je čovjek najnegativnije što je hodalo našom Hrvatskom"

Iranski vojni zapovjednici razmatraju još jedan kombinirani napad bespilotnim letjelicama i projektilima na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife, ali nastojat će izbjeći napade na civilne ciljeve, rekli su iranski dužnosnici. Jedna od opcija koja se razmatra je koordinirani napad iz Irana i drugih bojišnica na kojima ima savezničke snage, uključujući Jemen, Siriju i Irak, za postizanje maksimalnog učinka, rekli su.

Hamenei, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima, a također je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, naložio je vojnim zapovjednicima iz Revolucionarne garde i vojske da pripreme planove i za napad i za obranu u slučaju da se rat proširi širi te ako bi Izrael ili Sjedinjene Države napale Iran, rekli su dužnosnici.

Povezane teme