PARANOJA

Nakon udara na Hezbolah Iranska revolucionarna garda zabranila komunikacijske uređaje

Iranska revolucionarna garda Foto: Afp
Iranska revolucionarna garda naredila je svim svojim članovima da prestanu koristiti bilo kakvu vrstu komunikacijskih uređaja nakon što su tisuće pejdžera i voki-tokija eksplodirale u smrtonosnim napadima u Libanonu.

Dvojica iranskih sigurnosnih dužnosnika izjavila su za Reuters kako je u tijeku opsežna operacija provjere svih uređaja, a ne nužno samo komunikacijske opreme. Većina uređaja domaće je izrade ili uvezena iz prijateljskih zemalja Kine i Rusije.

Iran je zabrinut zbog moguće infiltracije izraelskih agenata, uključujući Irance na izraelskom platnom spisku, a temeljita istraga vojnog osoblja već je započela te cilja na srednje i visoko rangirane članove Iranske garde, dodao je dužnosnik. "Ovo uključuje kontrolu njihovih bankovnih računa u Iranu i inozemstvu, kao i povijest njihovih putovanja i povijesti njihovih obitelji", rekao je sigurnosni dužnosnik.

Također, odbio je dati pojedinosti o tome kako trenutačno snage Iranske revolucionarne garde, koje se sastoje od 190.000 pripadnika, komuniciraju. "Zasad koristimo end-to-end enkripciju u sustavima za razmjenu poruka", rekao je.

Briga za nuklearna postrojenja

Prema istom dužnosniku, postoji široka zabrinutost među iranskim vladajućim elitama. Dužnosnici garde obratili su se Hezbolahu radi tehničke procjene, a nekoliko primjeraka eksplodiranih naprava poslano je u Teheran da ih ispitaju iranski stručnjaci.

Drugi iranski dužnosnik rekao je da je glavna briga Islamske Republike zaštita nuklearnih i raketnih postrojenja zemlje, posebno onih pod zemljom.

"Ali od prošle godine sigurnosne mjere na tim lokacijama znatno su porasle", rekao je govoreći o pojačanim mjerama nakon, kako su iranske vlasti izjavile, pokušaja Izraela da sabotira iranski raketni program 2023. Izrael to nikada nije komentirao.

"Nikada, nikada nisu postojale tako stroge mjere sigurnosti i ekstremne mjere kao sada", dodao je, sugerirajući da je sigurnost znatno povećana iznad prethodnih razina nakon eksplozija dojavljivača u Libanonu.

Iranska revolucionarna garda snažna je politička, vojna i gospodarska sila u Iranu s bliskim vezama s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem. Osnovana nakon Islamske revolucije 1979. kako bi zaštitila klerikalni vladajući sustav, ima svoje kopnene snage, mornaricu i zračne snage koje nadziru iransko strateško oružje.

Pročitajte i ovo Verbalni napad Muškarci napali novinare u Otoku: "Srbi! Jedva ste dočekali! Hoćeš i nas snimati?"

Pročitajte i ovo Užas u Rusiji Obitelj večerala knedle, idući dan četvero je djece umrlo

 

Povezane teme