Iz minute u minutu

VIDEO Konačno se oglasio iranski vrhovni vođa: "Gubite se iz regije"

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U utorak u večernjim satima Iran je ispalio oko 200 raketa u osvetničkom napadu te, kako tvrde, pokrenuo "ograničenu" i "vremenski limitiranu" kopnenu invaziju na južni dio Libanona, gdje se nalazi preostali dio Hezbolahove terorističke infrastrukture.

 

  • Iran je ispalio više od 180 projektila na Izrael, velik broj je presretnut

  • hitno se sastaje Vijeće sigurnosti UN-a

  • Netanyahu poručio: "Iran je napravio veliku pogrešku i platit će za to"

 

Pratite najvažnije događaje iz minute u minutu:

12:30 Iranski vrhovni vođa, Ali Khamenei, sastao se sa skupinom visokih dužnosnika u Teheranu. Za regionalne napetosti i ratove okrivio je SAD i neke europske zemlje te im poručio: "Gubite se iz regije kako bi zemlje u regiji mogle živjeti u miru".

11:45 "Ovo je iznimno opasan trenutak za Bliski istok, a Izrael će vjerojatno odgovoriti", rekao je bivši britanski ministar obrane Grant Shapps za Sky News. "Teško je zamisliti da Izrael ne odgovori na napad Irana", rekao je, 

11:30 Nakon napada Teherana na Izrael, iranski političari stajali su u parlamentu i skandirali  -"smrt Americi". Mašući šakama u zraku, čitali su i stihove iz Kur'ana. SAD i Iran su dugogodišnji neprijatelji i nisu imali nikakve diplomatske odnose od iranskog preuzimanja američkog veleposlanstva 1979. godine.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

11:05 Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi poručio je da je Teheran upozorio SAD da ne intervenira nakon što je Iran jučer ispalio projektile na Izrael: "Upozorili smo američke snage da se povuku i da ne interveniraju."

10:50 Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u srijedu Iran i Hezbolah da odmah prekinu s napadima na Izrael i upozorio da Iran riskira eskalaciju sukoba u cijeloj regiji. "Iran bi mogao zapaliti cijelu regiju. To se mora spriječiti pod svaku cijenu. Moraju odmah prekinuti svoje napade na Izrael", poručio je.

10:40 Hezbolah tvrdi da je velikom raketnom salvom gađao područja sjeverno od izraelskog grada Haife. Iz Izraela još nema riječi o navodnom napadu.

10:00 Izraelska vojska upozorava ljude da evakuiraju još 24 sela u južnom Libanonu nakon što je poslala dodatne trupe preko granice.

"Odmah evakuirajte svoje domove. Budite oprezni, zabranjeno vam je ići na jug. Svako kretanje prema jugu moglo bi vas dovesti u opasnost. Javit ćemo vam kada bude sigurno vratiti se kući", rekao je glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee.

 

9:05 Iran je priopćio da je njegov raketni napad na Izrael završen ako ne bude daljnjih provokacija. "U utorak navečer pokrenuli smo akciju samoobrane prema Članku 51. Povelje UN-a, ciljajući isključivo vojne i sigurnosne lokacije odgovorne za genocid u Gazi i Libanonu. Suzdržavali smo se dva mjeseca kako bismo dali šansu primirju u Gazi. Naša je akcija okončana, osim ako se izraelski režim ne odluči na daljnju osvetu. U tom će scenariju naš odgovor biti jači i snažniji", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abas Araqchi na X-u. Glavni stožer iranskih oružanih snaga također je rekao da će gađati regionalne ciljeve svakog izraelskog saveznika koji se uključi.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

8:40 Izraelska vojska kaže da šalje više trupa preko granice u Libanon, a redovno pješaštvo i oklopne jedinice pridružuju se jutros kopnenoj operaciji. Poručeno je to nakon što je Hezbolah ranije jutros rekao da su se njegovi borci sukobili s izraelskim snagama u pograničnom selu Adaisseh.

8:24 Jemenski hutisti tvrde da su u raketnom napadu gađali vojne položaje duboko u Izraelu. Vojni glasnogovornik grupe rekao je da su lansirane tri rakete "Quds 5" s krilima.

 

7:40 Američki portal Axios, povezan s izraelskim i američkim sigurnosnim izvorima, objavio je da će Izrael pokrenuti značajnu odmazdu protiv Irana zbog jučerašnjeg napada balističkim projektilima. Navodno bi na meti mogla biti iranska postrojenja za proizvodnju nafte.

6:50 Hezbolah je objavio da su se njegovi borci sukobili s izraelskim pješačkim snagama koje su pokušavale ući u gad Adaisseh na jugu Libanona te su ih natjerali na povlačenje.

6:45 Vijeće sigurnosti UN-a sa sjedištem u New Yorku zakazalo je hitan sastanak o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku za srijedu u 10 sati po lokalnom vremenu, na zahtjev Francuske i Izraela.

6:40 Francuski predsjednik Emmanuel Macron "najoštrije je osudio" napade Irana na Izrael. Poručio je da je Francuska "mobilizirala" svoje vojne resurse na Bliskom istoku kako bi se suprotstavila Teheranu.

6:34 Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da su u tijeku razgovori američkih i izraelskih dužnosnika o tome kako bi trebao izgledati odgovor Izraela na raketni napad iz Irana.

BIden je ponovio da Washington "potpuno podržava" Izrael nakon napada Irana i pozvao je sve nacije u svijetu da im se pridruže u osudi iranskog napada.

6:32 Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako će i kada odgovoriti na iranski napad. Hagari je rekao da je bio "malen broj pogodaka" od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, prenio je Times of Israel.

"Većinu projektila presreli su Izrael i obrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama", istaknuo je.

6:31 Iranska revolucionarna garda rekla je da je 90 posto raketa koje je Iran lansirao na Izrael uspješno pogodilo svoje ciljeve. Iranske oružane snage priopćile su da će ciljati na "baze i interese" pristaša Izraela u regiji ako izravno interveniraju protiv Teherana te dodale da će svaki izraelski odgovor na njegov raketni napad biti dočekan "velikim uništenjem" izraelske infrastrukture.

6:30 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da iranski napad na njegovu zemlju nije uspio i obećao je odmazdu. Iran je u utorak ispalio salvu balističkih projektila na Izrael kao odmazdu za izraelsku kampanju protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanonu. "Iran je večeras učinio veliku pogrešku - i za nju će platiti", kazao je Netanyahu na početku političko-sigurnosnog sastanka.

"Režim u Iranu ne razumije našu odlučnost da se obranimo i našu odlučnost da uzvratimo našim neprijateljima."

6:29 U utorak u večernjim satima Iran je ispalio oko 200 raketa u osvetničkom napadu te, kako tvrde, pokrenuo "ograničenu" i "vremenski limitiranu" kopnenu invaziju na južni dio Libanona, gdje se nalazi preostali dio Hezbolahove terorističke infrastrukture. Iako je izraelski proturaketni sustav presreo iranske rakete, smrtonosni fragmenti zasuli su Tel Aviv i ostatak zemlje. 

6:25 Oko ponoći je izraelska vojska objavila da ponovno napada terorističke mete u Bejrutu. Prije toga izdala je novi poziv stanovnicima dijelova područja da se evakuiraju prije zračnih napada.

Pročitajte i ovo udvostručila se cijena Na osnovnoj namirnici trgovci najviše zarađuju: "Netko iskorištava svoju poziciju"

Pročitajte i ovo Sukob na Bliskom Istoku Iran uputio nove prijetnje: "Drugi val bit će još razorniji"

Pročitajte i ovo Eskalacija VIDEO Iran ispalio stotine projektila, slavlje na ulicama Teherana, Izrael zaprijetio odmazdom

Povezane teme