15 godina zatvora

Gradonačelnik osuđen zbog korupcije izlazi iz zatvora: Pridružit će se posebnoj operaciji na ratištu

Igor Puškarev, bivši gradonačelnik Vladivostoka Foto: Profimedia
Bivši gradonačelnik Vladivostoka, osuđen zbog korupcije i zlouporabe ovlasti, služit će u ruskoj vojsci u posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Igor Puškarev, koji je bio gradonačelnik Vladivostoka od 2008.do 2017. osuđen je 2019. na 15 godina zatvora zbog primanja mita, korupcije i iskorištavanja položaja.

Njegov odvjetnik, Ruslan Omrčenko, potvrdio je ruskim medijima da je njegov klijent "potpisao ugovor s Ministarstvom obrane". Da će Puškarev sudjelovati u posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, potvrdio je i izvor blizak bivšem gradonačelniku.

Proglašen krivim 2019.

Puškarev je 2019. u Moskvi, zajedno sa svojim bratom Andrejem Puškarevim, koji je u to vrijeme bio izvršni direktor grupacije tvrtki Vostokcement, te bivšim čelnikom poduzeća Vladivostok Roads Andrejem Lušnjikovim proglašen krivim za primanje i davanje mita te djelovanje kao posrednik u podmićivanju, komercijalno podmićivanje i zlouporabu položaja, piše Kommersant.

Od tada se bivši gradonačelnik nalazi u zatvorskoj koloni maksimalne sigurnosti. Njegov brat invalid dobio je uvjetnu kaznu od 8 godina, a Andrej Lušnjikov dobio je kaznu od 10 godina zatvora. Sva trojica također moraju platiti kaznu od po 500 milijuna rubalja. Puškarevu je oduzeto i pravo obnašanja dužnosti predstavnika vlasti u trajanju od 11 godina.

Puškarev je, po presudi suda, od 2009. do 2015., u zamjenu za mito, spriječio druge organizacije da sudjeluju u općinskim natječajima za izgradnju cesta. Prema istrazi, Puškarev je od svog brata preko posrednika dobio nezakonitu nagradu od 50 milijuna rubalja.

U siječnju je otkriveno i da je još jedan gradonačelnik Vladivostoka, također osuđen zbog korupcije, potpisao ugovor s Ministarstvom obrane i otišao u specijalnu operaciju. Oleg Gumenjuk bio je gradonačelnik od 2019. do 2021.

Pročitajte i ovo Neočekivani susret Užas u šumi: Mrki medvjed napao muškarca dok je brao gljive

Pročitajte i ovo Panika u zraku "Nitko neće preživjeti. Odmah evakuirajte putnike": 34 leta dobila jezivu prijetnju bombom s anonimnog računa

Pročitajte i ovo Nevrijeme VIDEO Užas u Italiji: Bujice nose sve pred sobom, poginuo mladić koji je ostao zarobljen u automobilu