JASAN SIGNAL

Izraelska vojska uz granicu uvježbava manevre kretanja kroz Libanon

Izraelsko topništvo Foto: Afp
Dok zračne snage IDF-a izvršavaju prema njihovim riječima "precizne udare na Bejrut", 7. brigada kopnenih snaga nekoliko kilometara od libanonske granice odrađuju vojnu vježbu u kojoj uvježbavaju manevre kroz Libanon.

U objavi na Telegramu, Izraelske obrambene snage rekle su da su vježbe izvodile nekoliko kilometara od libanonske granice.

Postrojbe su uvježbavale borbu na "nepristupačnom, planinskom terenu", za što je IDF rekao da je poboljšalo njegovu operativnu spremnost za različite borbene scenarije "na neprijateljskom teritoriju na sjevernom frontu".

Načelnik glavnog stožera IDF-a, general pukovnik Herzi Halevi, rekao je jučer vojnicima da će "vaše vojne čizme ući na neprijateljski teritorij", dodajući da će Hezbollahu biti pokazano "što znači suočiti se s profesionalnom, visoko kvalificiranom i borbeno iskusnom silom", navodi Sky News.

Udari u Libanonu, Izraelu i Gazi

Zračne snage Izraela "izvršile su precizne udare" na glavni grad Libanona Bejrut. Cilj tih napada je prema sigurnosnim izvorima bio viši Hezbolahov zapovjednik za zračno ratovanje i dronove.

S druge strane, Hezbolah je rekao da je bombardirao grad Kiryat Shamona s Falak 2 raketama.

Zračne snage Izraela udarile su i na Gazu, gdje su pogodili školu za koju tvrde da je korištena kao uporište Hamasa. S druge strane, palestinske vlasti tvrde da je škola bila sklonište za izbjeglice i da je ovaj udar izeralskih snaga odnio živote 14 palestinskih civila.

Apel za mir 12 država i Europske unije

U zajedničkoj izjavi Australija, Kanada, Europska unija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Katar, Saudisjka Arabija, Ujedinjeni arapski emiratei, Ujedinjeno kraljevstvo i Sjedinjene američke države pozvale su na prestanak ratnih sukoba između Izraela i Libanona jer eskalacija nije u interesu građana ni jedne od tih država. Apelira se na primirje na tri tjedna kako bi se došlo do diplomatskog rješenja. Vlade svih država potpisnica ovog priopćenja spremne su dati punu potporu svim diplomatskim nastojanjima da se postigne mir i završi ova kriza.

Pročitajte i ovo Odlične vijesti Stigla procjena banke: Hrvatsko gospodarstvo rast će više no što je prognozirano

Pročitajte i ovo Opsadno stanje Policija opkolila kvart u Beogradu, pronađena garaža puna oružja: U sve su umiješani Hrvati?

Povezane teme