ČAK SU IH PROVJERILI

Hezbolah je svojim članovima dijelio nove pejdžere svega nekoliko sati prije nego što će eksplodirati

Pejdžer Foto: Getty Images
Libanonski Hezbolah dijelio je svojim članovima nove Gold Apollo pejdžere svega nekoliko sati prije nego će tisuće pejdžera eksplodirati i ubiti desetke, a raniti tisuće.

Militantna skupina je očito bila uvjerena da su uređaji sigurni, iako je u to doba trajala provjera njihove sigurnosti zbog dva incidenta. U ponedjeljak je jedan pripadnik Hezbolaha primio pejdžer koji mu je eksplodirao u kutiji. Par dana prije pejdžer jednog višeg časnika Hezbolaha eksplodirao je i ozlijedio podređenog mu.

U utorak su u koordiniranom napadu detonirane tisuće pejdžera s potpisom Gold Apolla, a u srijedu i stotine voki-tokija. Otprilike tri grama pentrit eksploziva bilo je sakriveno u pejdžerima, što je prošlo mjesecima neprimjećenmo kod Hezbolaha. Jedan od sigurnosnih izvora Reutersa kaže da je taj eksploziv jako teško uočiti ili otkriti s bilo kakvim uređajem ili skenerom.

Hezbollah je temeljito provjeravao dojavljivače nakon što su isporučeni Libanonu, počevši od 2022., a to je uključivalo putovanja kroz zračne luke s njima kako bi bili sigurni da neće pokrenuti alarme, rekla su Reutersu dva dodatna izvora.

Napadi i distribucija uređaja, unatoć rutinskim pretragama i provjerama sigurnosnih propusta, ozbiljno su uzdrmali reputaciju Hezbolaha kao najstrašnijeg saveznika u tzv. iranskoj "osovini otpora", svojevrsnom "kišobranu" protuizralskih militantnih skupina razasutih diljem Bliskog istoka.

Pročitajte i ovo Mukotrpna borba Poplave u Europi ne posustaju: "Ljudi su traumatizirani i demoralizirani"

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica Bivši dožupan pod istragom USKOK-a: Šogoru sređivao poslove od 330.000 eura

 

Povezane teme