Grčka poziva Makedoniju na nove pregovore

Slika nije dostupna
Grčki premijer Costas Karamanlis pozvao je u četvrtak Makedoniju na nove pregovore o makedonskom imenu, pošto je Atena uložila veto na ulazak bivše jugoslavenske republike u NATO.

"Upućujem novi poziv čelnicima u Skoplju kako bismo nastavili pregovore o imenu pod okriljem Ujedinjenih naroda", rekao je Karamanlis na rubu NATO-ova summita u Bukureštu.

"Grčka ne želi poniziti Makedoniju, već ju poduprijeti, kao i svaku zemlju koja pokušava ostati uspravna", rekao je u govoru u grčkom veleposlanstvu u Bukureštu.

"Ne trebamo tražiti pobjednike i gubitnike, tražimo dogovor i rješenje koje će povesti računa o osjećajima svake strane i koje će učvrstiti stabilnost u regiji", dodao je.

Na NATO-ovu susretu na vrhu u Bukureštu Grčka, koja Makedoniji odriče pravo na uporabu tog imena koje nosi i jedna njezina pokrajina, uložila je veto na zahtjev Makedonije za članstvo u tom savezu.

Makedonija je u četvrtak u znak prosvjeda napustila summit. "Danas smo ovdje kako bismo poručili da odlazimo sa summita. Danas moramo biti sa svojim narodom", rekao je makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošovski.