Grčka i dalje prijeti blokadom pozivnice Makedoniji za članstvo u NATO-u

Slika nije dostupna
Glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova najavio je u u Bukureštu da Makedonija ne može dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u, osim ako se u posljednji trenutak ne postigne dogovor u sporu oko imena te bivše jugoslavenske republike.

S obzirom na ovaj summit, "vrijeme dramatično istječe, iako se još nadamo da se može naći uzajamno prihvatljivo rješenje za ime te zemlje", rekao je glasnogovornik George Koumoutsakos na konferenciji za novinare u Bukureštu gdje se održava summit NATO-a, s kojega tri zemlje Američko-jadranske povelje Hrvatska, Makedonija i Albanija očekuju pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Čelnici 26 zemalja članica NATO-a započeli su u srijedu navečer u glavnom rumunjskom gradu trodnevni summit na kojem je proširenje Saveza jedna od glavnih tema.

Summit je počeo radnom večerom, a službena potvrda koje će zemlje biti pozvane u članstvo očekuje se u četvrtak prije podne.

"Grčka smatra da Hrvatska ispunjava sve uvjete, za Albaniju manje više vrijedi isto, ali treća zemlja ne ispunjava ključni uvjet dobrosusjedskih odnosa, što je temelj na kojima počiva NATO", rekao je glasnogovornik.

"Sve dok problem imena postoji, Grčka ne može dati pristanak za upućivanje pozivnice", rekao je.

Grčka se protivi ulasku u NATO Makedonije jer je to također ime njezine sjeverne grčke pokrajine i Grčka tvrdi kako to podrazumijeva teritorijalne pretenzije.

Makedonija je zbog protivljenja Grčke u UN-u priznata pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Koumoutsakos je rekao da za Grčku nije prihvatljivo ni da se uvjet prihvatljivog rješenja oko imena ostavi za kasniju fazu, kod samog ulaska u NATO. "Za nas nije prihvatljivo da taj uvjet bude ostavljen za kasnije", rekao je. 

Janša: izostanak poziva u NATO Makedoniji bio bi loš znak za širenje EU-a

Slovenski premijer Janez Janša nada se kompromisu koji će omogućiti da se poziv za članstvo uputi i Makedoniji jer bi njezino nepozivanje u članstvo Saveza nanijelo štetu i proširenju Europske unije, javili su slovenski mediji.

"Bila bi šteta da Makedonija ne dobije poziv i nadam se da će problem koji u vezi s tim postoji samo s jednom članicom biti prevladan", izjavio je Janša slovenskim novinarima.

Izrazio je mišljenje da bi do četvrtka moglo doći do kompromisa jer će, kako je dodao, "Grčka teško izdržati pritisak" ostalih članica saveza da se u paketu za proširenje s Hrvatskom i Albanijom nađe i Makedonija.

Grčka prijeti vetom na pozivanje Makedonije u članstvo NATO-a zbog spora oko imena s tom zemljom.

Janša je dodao da bi neprimanje jedne od triju država koje u Bukureštu očekuju pozivnicu za članstvo "bio loš znak i za proširenje Europske unije" koje zagovara Slovenija koja trenutno predsjeda integracijom.

Zbog toga smo posebno zainteresirani da u Bukureštu ne dođe do "zastoja", rekao je Janša.

Slovenija je već ranije u skupini 10 članica NATO-a podržala namjere da Savez u Bukureštu izda akcijski plan za članstvo u NATO-u Gruziji i Ukrajini, te da se započne "pojačani dijalog" sa Crnom Gorom i BiH, što je prva faza pred početak pregovora o članstvu.