Chavez: 'Bush je alkoholičar'

Slika nije dostupna
U svojem drugom posjetu New Yorku venezuelanski predsjednik Hugo Chavez "počastio" je po drugi put u dva dana svog američkog kolegu uvredama. Nakon što ga je na općoj skupštini UN-a nazvao samim đavolom, sada je rekao kako se u slučaju Busha radi o najobičnijem pijancu.

- On je alkoholičar, bolesnik, rekao je Chavez pri svom posjetu Harlemu.

Chavez se očito pozvao na priznanje koje je sam George W. Bush javno obznanio, priznavši da je u mladosti imao problema s prekomjernim konzumiranjem alkoholnih pića. Bush je tada također izjavio da još od 1986. godine ne pije alkohol.

Chavez je, inače, dometnuo još nekoliko opservacija glede Busha.

Tako je ustvrdio da taj nema pojma o politici i da je na vlast došao isključivo zahvaljujući svom tatici, Georgeu Bushu starijem.

Upravo zbog posljednjih izjava Chavezov je posjet Harlemu, za razliku od prošlogodišnjeg posjeta Bronxu, bio vrlo zanimljiv medijima.

Jednako kao i medijima, posjet je bio zanimljiv i političarima, a posebno demokratima.

Naime, visokopozicionirani demokratski dužnosnici odmah su se propeli na zadnje noge, ne bi li zaštitili republikanskog predsjednika od Chavezovih uvreda.

Općenit je njihov stav da američkog predsjednika mogu kritizirati samo Amerikanci, bilo da su glasovali za njega ili ne. Stati kao stranac na tlo SAD-a i vrijeđati predsjednika smatraju uvredom za svakog Amerikanca.

S time se slaže i jedna od najvećih kritičarki Bushove svekolike politike, Nancy Pelosi.

Pelosi je demokratska zastupnica u Kongresu, čelnica demokratskog kluba u Zastupničkom domu Kongresa, koja će nakon jesenskih izbora najvjerojatnije postati predsjednicom tog doma.

Već je najavila da će svoj mandat usmjeriti prvenstveno na stvaranje istražnih povjerenstava, koja bi se trebala baviti istragom Bushovih političkih postupaka.

- Chavez misli da je novi Simon Bolivar, ali on je zapravo najobičniji nasilnik, izjavila je Pelosi.

U Bushovu obranu stao je i bivši predsjednik Bill Clinton.

Sve u svemu, već se nagađa otkud tolika podrška demokrata čovjeku koji je inače stalno na njihovom nišanu.

Prema nekim analizama, demokrati se podrškom Bushu žele dodvoriti desnom biračkom tijelu, ne bi li tako oteli pokoji glas republikancima, čija popularnost, kao i ona Georgea W. Busha, ponovno snažno raste.