Odgovor Izraela sveobuhvatan

Vojni analitičar o eskalaciji na Bliskom istoku: "Hezbolah ima moderne rakete i na udaru neće biti izraelski brodovi već...“

Gost Dnevnika Nove TV bio je Ivica Mandić, vojni analitičar koji je komentirao mogućnost eskalacije sukoba između militantne skupine Hezbolah i Izraela.

U strahovitim zračnim udarima na Beirut Izrael je likvidirao čelnika Hezbollaha, Hasana Nasrallaha. Otkrivanje mjesta na kojem se krio - novi je trijumf izraelske obavještajne službe. SAD tvrdi kako ništa nije znao, a stanovništvo Libanona strepi od ponavljanja masakra u Gazi.

Gost Dnevnika Nove TV bio je Ivica Mandić, vojni analitičar koji je komentirao sukob na Bliskom istoku.

"Ovo je nastavak operacije izraelske vojske koja je započela prije nekoliko dana. Pitanje je koliko je duboko ona infiltrirana u Hezbolah. Ovo može prouzročiti žestoke frakcijske borbe unutar Hezbolah - pitanje je tko je izdao lokaciju", rekao je Mandić i dodao da će potrajati dok se ova militantna skupina unutar sebe počisti.

"Hasan Nasrallah bio je dosta karizmatična i utjecajna osoba. Problem je sada nastanak frakcija unutar Hezbolaha gdje netko iz Teherana, ali ni s drugog dijela svijeta sada neće moći utjecati na ponašanje njegovih članova", objasnio je vojni analitičar.

Potom je rekao kako on vjeruje da bi militantna skupina sada mogla odgovoriti Izraelu.

"Prosudbe NATO-a i SAD-a su da Hezbollah posjeduje između 100 i 200 tisuća raketa raznih dosega. Uglavnom svaka točka u Izraelu može biti pogođena. Potrebno je naglasiti da oni imaju i određen broj veoma modernih raketa", rekao je Mandić i dodao što misli da će biti meta Hezbollaha.

"Meta neće biti brodovi nego čitava jedna nova gospodarska grana. Radi se o crpljenju plina iz istočnog Mediterana", rekao je vojni analitičar.

Također je dodao da se u tom slučaju može očekivati i "vrlo žestoki i jasni" izraelski odgovor.

"Odgovor Izraela bi mogao biti puno sveobuhvatniji s puno težim političkim posljedicama. Kao primjer možemo se prisjetiti 2006. godine. Bez obzira na to što je Izrael tada izveo 12 tisuća borbenih letova, nisu se ostvarili politički ciljevi. Jasno je da su od tada nešto naučili pa bi i sam odgovor mogao biti jači", rekao je Mandić.

Osvrnuo se i na pitanje može li se očekivati kopnena invazija Libanona odnosno prijeti li mu sudbina pojasa Gaze.

"Ne očekujem odgovor Hezbollaha koji će dovesti do takve invazije. Radi se o tome da je Iranska republika, zbog svojih odluka iz povijest, zarobljena. Njima su nametnute sankcije, nema gospodarskog razvoja i postoje brojni politički problemi, a ujedno su i sponzor Hezbollaha", rekao je vojni analitičar.

"Mislim da će Iran, koliko god paradoksalno zvučalo, učiniti sve samo da ne dođe do nekakve eskalacije sukoba. Pokušat će izbjeći situaciju u kojoj Izrael ostvaruje svoje političke ciljeve u Libanonu", rekao je Mandić za kraj.

Pročitajte i ovo Jako loša ideja Vozaču šlepera iz Srbije pao mrak na oči kada su ga zaustavili hrvatski carinici: Zaradio paprenu kaznu, pogledajte što su pronašli

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu Libanonski projektil zapalio izraelsku Zapadnu obalu. Oglasio se i Biden: "Nasralahova smrt je mjera pravde"