Crni dim

Gori nuklearna elektrana Zaporižje: Hitno se oglasio Zelenski i pozvao Europu da reagira

Požar u nuklearnoj elektrani Zaporižja Foto: Screenshot/x
Ukrajinski predsjednik objavio je snimku požara iz nuklearne elektrane Zaporižja.

Gori požar u nuklearnoj elektrani Zaporižja, objavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski na društvenoj mreži X i pozvao Europu i svijet da reagiraju. Na snimkama koje kruže društvenim medijima vidi se gusti crni dim, ali nije poznato što je uzrok požara. Zelenski tvrdi da ga je izazvala ruska vojska. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Ruske snage zapalile su "veliki broj automobilskih guma u rashladnim tornjevima", rekao je 11. kolovoza Jevhen Jevtušenko, šef vojne uprave u Nikopolu, pozivajući se na izvore s druge strane rijeke u okupiranom Enerhodaru, piše Kyiv Independent.

"Možda je ovo provokacija ili pokušaj stvaranja panike u naseljima na desnoj obali bivše akumulacije", rekao je.

Prema Jevtošenku, razina radijacije u postrojenju je normalna.

Predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da pozove Rusiju na odgovornost za provokaciju.

"Sve dok ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna", rekao je Zelenski na Telegramu.

"Čekamo reakciju svijeta, čekamo reakciju Međunarodne agencije za atomsku energiju", dodao je.

Nuklearna elektrana Zaporižja, najveća je europska nuklearna elektrana, pod ruskom je okupacijom od ožujka 2022. Njezin položaj u blizini prve crte bojišnice doveo je do povećanih rizika za nuklearnu sigurnost tijekom ruskog sveopćeg rata.

Pročitajte i ovo Strava u Malom Lošinju Rampa trajekta poklopila pomorce - trojica su poginula, poznato stanje ozlijeđenog: "Ljudima koji su tome svjedočili treba psihološka pomoć"

France24 piše da je požar izbio u tornju za hlađenje i da zaraćene strane za to optužuju jedna drugu. No, i Rusija i Ukrajina tvrde da nisu otkrile povećane razine radijacije. 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja tamo ima stacionirano osoblje, opetovano je pozvala na suzdržanost, rekavši da strahuje da bi nepromišljena vojna akcija mogla izazvati veliku nuklearnu nesreću u postrojenju.