Francuska savjetuje EU da ne posluje s Iranom

Slika nije dostupna
Francuska želi da sve članice Europske unije savjetuju svojim tvrtkama da ne sklapaju poslovne ugovore s Iranom i da smanje svoja ulaganja u tu zemlju, izjavio je glasnogovornik francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya.

"Nitko ne vjeruje da iranski program obogaćivanja urana služi u miroljubive svrhe. Za nas je nuklearno naoružani Iran neprihvatljiv", rekao je glasnogovornik David Martinon na tjednoj konferenciji za novinare dodajući da bi razgovori o trećem setu sankcija protiv Irana mogli potrajati. 

"Zato razmišljamo o dodatnim mjerama, a to su preporuke koje bi dale sve članice EU-a. Mi to želimo dobiti od svih zemalja Unije i nismo jedini koji to želimo", izjavio je Martinon ali je odbio reći koje su još zemlje podržale taj potez.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je da Francuska želi da EU uvede svoje vlastite sankcije protiv Irana, paralelno s onima koje traži od Vijeća sigurnosti UN-a, jer Iran odbija zaustaviti svoj program obogaćivanja urana. 

>> Kouchner: 'Nisam ratni huškač'

Francuska, Britanija, Njemačka, SAD, Rusija i Kina trebale bi se sastati u petak kako bi razmotrile mogući treći set sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa.

Povezane teme