Ekstratropska oluja

Fenomen koji se viđa jednom u gotovo 50 godina: Pljusak poplavio jedno od najsuših mjesta na svijetu

Pljusak je poplavio dijelove Sahare Foto: Platforma X
Pljusak je poplavio dijelove Sahare prvi put u desetljećima.

Rijetka kišna poplava ostavila je plave lagune vode usred palmi i pješčanih dina u pustinji Sahara, opskrbljujući neke od njezinih najsušnijih regija s više vode nego što su vidjeli desetljećima.

Pustinja jugoistočnog Maroka je među najsušim mjestima na svijetu i rijetko doživljava kišu krajem ljeta.

Marokanska vlada je priopćila da su dva dana kiše u rujnu premašila godišnje prosjeke u nekoliko područja koja primaju manje od 25 centimetara godišnje, uključujući Tatu, jedno od najpogođenijih područja. U Tagouniteu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabilježeno je više od 10 cm kiše u razdoblju od 24 sata.

Oluje su ostavile upečatljive slike vode koja teče kroz saharske pijeske među dvorcima i pustinjskom florom. NASA-ini sateliti prikazali su kako voda juri i puni jezero Iriqui, poznato jezersko korito između Zagore i Tate, koje je bilo suho 50 godina. Prema NASA-i, takva je pojava u toj regiji toliko rijetka da je jedno jezero u Alžiru, Sebkha el Melah, napunjeno samo šest puta od 2000. do 2021. godine.

U pustinjskim zajednicama koje često posjećuju turisti, terenci su prolazili kroz lokve, a stanovnici su u čudu promatrali prizor.

"Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenu", rekao je Houssine Youabeb iz marokanske Opće uprave za meteorologiju.

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Takve kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogle bi promijeniti tijek vremena u regiji u narednim mjesecima i godinama, jer zrak zadržava više vlage, uzrokujući više isparavanja i privlačeći više oluja, rekao je Youabeb. Šest uzastopnih godina suše predstavljalo je izazove za veći dio Maroka, prisiljavajući poljoprivrednike da ostave polja neobrađena, a gradove i sela na racionalizaciju vode.

Obilje kiše vjerojatno će pomoći u obnavljanju velikih podzemnih vodonosnika ispod pustinje, na koje se oslanjaju zajednice u pustinji. Regionalni rezervoari s branama prijavili su rekordno punjenje tijekom rujna. Međutim, nije jasno koliko će rujanske kiše pomoći u ublažavanju suše, piše CBS News.

Voda koja je tekla kroz pijesak i oaze ostavila je više od 20 mrtvih u Maroku i Alžiru te oštetila žetve poljoprivrednika, prisiljavajući vladu da dodijeli hitna sredstva za pomoć, uključujući i neka područja pogođena prošlogodišnjim potresom.

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

 

Pročitajte i ovo Na jugu Libanona Izrael nasrnuo na UN-ovu bazu: "Tenkovima su probili naša vrata"

Pročitajte i ovo Pitanje budućnosti EU srlja u tragediju i ignorira posljedice, a to bi nam se svima moglo obiti o glavu: ''Von der Leyen je mogla sama uzeti motornu pilu''