PARAVAN TVRTKA

Otkriveni novi detalji o izraelskoj fiktivnoj kompaniji u Mađarskoj

Kako se Hezbolah odlučio odmaknuti od mobilnih uređaja te se okrenuti pejdžerima koji ne otkrivaju lokaciju korisnika, tako se i Izrael bacio u osnivanje lažnih tvrtki za proizvodnju pejdžera.

BAC Company sa sjedištem u Mađarskoj samo je naizgled bila tvrtka koja je proizvodila pejdžere prema licenciji tajvanske tvrtke Gold Apollo, no zapravo je riječ o jednoj od triju fiktivnih kompanija koje je osnovao Izrael.

Milijuni dolara uloženi su u čitavu operaciju, jer BAC Company uredno je prodavao pejdžere i drugim klijentima, no oni koje je naručio Hezbolah imali su baterije napunjene eksplozivom pentritinom.

Izrael bi detonirao pejdžere s porukom na arapskom koja je izgledala kao da dolazi od Hezbolahova višeg vodstva, što su i učinili u utorak. Dvije su teorije zašto su to sada učinili: ili je Hezbolah bio blizu da otkrije kakve im je uređaje Izrael podvalio, pa su ih odlučili iskoristiti dok još mogu, ili je sve skupa dio novog ratnog cilja Benjamina Netanyahua da se civili vrate na sjever Izraela, što neće biti moguće dok se vojno ne obračunaju s Hezbolahom.

Instrument vlastitog uništenja

Hezbolah se pejdžerima inače okrenuo u posljednje dvije godina nakon što je njihov vođa Hassan Nasrallah shvatio da Izrael ima tehnologiju uz pomoć koje može ući u bilo koji mobitel, aktivirati mikrofon, kameru, GPS, kako bi saznao sve što ga zanima o Hezbolahu i njihovim operacijama.

"Vi me pitate gdje su agenti. Ja vam kažem da su agenti u mobitelima u vašim rukama, u rukama vaših žena i vaše djece. Zakopajte ih. Stavite ih u željeznu kutiju i zaključajte.", apelirao je još u veljači Hassan Nasrallah na svoje borce. 

Mobiteli su tako zabranjeni, a nabavka pejdžera bila je poticana. Štoviše, svakom borcu Hezbolaha naređeno je da u svakom trenu mora sa sobom imati pejdžer jer je preko njih sigurno komunicirati, stoga su bili idealni za komunikaciju u slučaju rata.

No ni Hassan Nasrallah ni čitav Hezbolah nisu znali da su Izraelci već dva koraka ispred njih i da je glavni dobavljač pejdžera zapravo izraelska fiktivna kompanija u Mađarskoj.

Pročitajte i ovo Spremni za vodeni val Dunav u susjedstvu opasno raste: Vodostaj sve bliži obaranju rekorda, u jednom danu narastao za metar

Pročitajte i ovo Na znakovit datum Bezuman čin u Kini: Muškarac nožem izbo desetogodišnjaka na putu do škole

 

Povezane teme