nakon slučaja u švedskoj

Podignuta razina rizika od majmunskih boginja, za Dnevnik Nove TV oglasio se ministar Beroš

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti podigao je razinu rizika za majmunske boginje, dan nakon što su globalni zdravstveni dužnosnici potvrdili jedan slučaj zaraze novim sojem virusa u Švedskoj, prvi izvan Afrike. Razina rizika od majmunskih boginja podignuta je s niske na umjerenu.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) podigao je u petak razinu rizika za majmunske boginje, dan nakon što su globalni zdravstveni dužnosnici potvrdili jedan slučaj zaraze novim sojem virusa u Švedskoj, prvi izvan Afrike.

Čelnica europskog tijela za javno zdravstvo upozorila je da će sljedećih tjedana u Europi biti više uvezenih slučajeva novog soja majmunskih boginja, iako je rizik od trajnog prijenosa i dalje nizak.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je po drugi put u dvije godine zbog majmunskih boginja proglasila svjetsku javnozdravstvenu krizu nakon što se virusna bolest iz Demokratske Republike Kongo proširila na susjedne zemlje.

Bolest se u Kongu počela širiti u obliku endemskog soja poznatog kao "clade I". No, čini se da se nova varijanta "clade Ib" lakše širi bliskim dodirom, uključujući seksualni kontakt. Bolest se proširila iz Konga u susjedne zemlje, uključujući Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu, što je potaknulo reakciju WHO-a.

ECDC je u petak povisio svoju procjenu razine rizika za majmunske boginje s "niske" na "umjerenu" zbog izoliranih slučajeva koji se pojavljuju u bloku i zatražio zemlje da održe visoku razinu svijesti među putnicima koji dolaze iz pogođenih područja.

"Zbog bliskih veza između Europe i Afrike, moramo biti spremni na više uvezenih slučajeva clade I", rekla je direktorica ECDC-a Pamela Rendi Wagner.

Beroš za Dnevnik Nove TV

Što se Hrvatske tiče, opasnosti nema, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV. 

"Ukoliko se stvari intenziviraju naravno da će HZJZ u svojim priopćenjima dalje ukazivati na ono što je potrebno, međutim u ovom trenutku situacija je pod kontrolom što se RH tiče", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV

Pročitajte i ovo Hospitalizirani pacijenti Hrvatska bolnica zabranila posjete zbog korone

Pročitajte i ovo 23 dana Zaposlenici najveće europske zračne luke štrajkat će 23 dana: "Znamo da će to uzrokovati ozbiljne probleme putnicima"

Povezane teme