Kodeks ponašanja

Šuica prekršila važna pravila Europske komisije: "Ovo mora biti sankcionirano"

Dubravka Šuica Foto: Goran Mehkek/Cropix
Njemački europarlamentarac Daniel Freund tvrdi da je kao potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica prekršila niz pravila o lobiranju.

Dubravka Šuica kao potpredsjednica Europske komisije zatajila je niz lobističkih sastanaka, piše njemački Der Spiegel, zbog čega bi mogla biti sankcionirana.

Povjerenica Europske unije za demokraciju i demografiju Šuica Europskoj komisiji nije prijavila najmanje 19 sastanaka s lobističkim skupinama i tvrtkama od 2020. do 2023. godine. Time je, vjeruje se, prekršila Kodeks ponašanja članova Europske komisije koji propisuje da svi sastanci s lobističkim udrugama moraju biti transparentni.

Navedeno razdoblje uključuje sastanke s Microsoftom, Svjetskim ekonomskim forumom i UEFA-om, među ostalima. Šuica je fotografije sa sastanaka podijelila na svom kanalu na X-u, ali nije ih prijavila povjerenstvu. Njezina glasnogovornica objasnila je da se radi o spontanim sastancima, razgovorima ili intervjuima koji ne moraju biti objavljeni te da će dva sastanka biti prijavljena naknadno.

"EU-ova povjerenica Šuica očito je zatajila čitav niz lobističkih sastanaka. Izgovori su joj slabi", izjavio je zastupnik Zelenih EU-a Daniel Freund. "Šuica zna pravila, koja je ovdje više puta prekršila. Svatko tko tako redovito krši kodeks ponašanja povjerenika EU-a trebao bi biti sankcioniran", inzistira Freund.

Dosadašnja potpredsjednica EK-a Šuica pripada umjereno konzervativnoj stranci Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te je također imenovana za nadolazeće povjerenstvo predsjednice Ursule von der Leyen, navodi ugledni njemački list.

U novom kabinetu Šuica će biti zadužena za područje Mediterana. U studenom će se suočiti s kritičkim pitanjima zastupnika EU-a u Odboru za vanjske poslove. Komisija bi Šuicu mogla sankcionirati i izreći joj opomenu ako nadležno tijelo utvrdi nepravilnosti, navodi se.

Pročitajte i ovo Kakvo bahaćenje VIDEO Pogledajte što u rukama nosi supruga ubijenog Sinwara dan prije nego što je Hamas masakrirao tisuće ljudi

Pročitajte i ovo napeto na dalekom istoku Dramatično televizijsko obraćanje: "Ako nađemo još jedan, objavit ćemo rat!"

Pročitajte i ovo Pobuna roditelja Panika u igraonici: Djeca zanijemjela od šoka kad su vidjela ukrase - "Potpuno neprimjereno!"