Napokon puštena

Provela 43 godine u zatvoru za ubojstvo koje nije počinila: Obrana otkrila veliki gaf policije

Zatvor Foto: Getty Images
Sandra Hemme, koja je provela 43 godine u zatvoru za ubojstvo koje nije počinila, puštena je na slobodu nakon što je sudac poništio njezinu osudu.

Sandra Hemme imala je 20 godina kada je proglašena krivom za  ubojstvo knjižničarke Patricije Jeschke iz St. Josepha, Missouri, u studenom 1980. godine. Dobila je doživotnu kaznu zatvora.

Nakon 43 godine, Hemme je puštena na slobodu zato što je njena presuda poništena. U zatvoru je služila 43 godine za ubojstvo koje nije počinila. 

Pregled njezina slučaja utvrdio je da nije bilo nikakvih dokaza koji bi je povezali sa zločinom osim priznanja koje je dala pod jakom sedacijom u psihijatrijskoj bolnici.

Pročitajte i ovo Sukob na vrhu MORH reagirao na Olujića i Milanovića: "Pripadnici HV-a su pod njegovim mandatom doslovno skapavali"

 64-godišnja Hemme vjeruje se da je služila najdužu poznatu pogrešnu osudu žene u povijesti SAD-a, prema riječima njezinih predstavnika.

Njezin pravni tim iz Innocence Project-a izjavio je da su zahvalni što je Hemme napokon ponovno sa svojom obitelji, piše BBC.

Iako više nije zatvorena, njezin se slučaj još uvijek pregledava. Prvotna presuda suca Okružnog suda Ryana Horsmana od 118 stranica koja je poništila njezinu presudu donesena je 14. lipnja. U njoj je navedeno da su odvjetnici gospođe Hemme imali jasne dokaze njezine nevinosti, uključujući dokaze koji nisu bili predani njezinu obrambenom timu u to vrijeme.

Pregledom dokaza je utvrđeno da je lokalna policija ignorirala dokaze koji su izravno upućivali na jednog od njihovih vlastitih službenika, Michaela Holmana koji je kasnije otišao u zatvor zbog drugog zločina i umro 2015. godine.

Pročitajte i ovo Udarni vikend FOTO Kolone, gužve i nesreće na cestama: U tunelu Čardak zapalio se automobil, zatvorena cesta kod Zagreba

Hemme policija je nekoliko puta ispitivala pod utjecajem antipsihotičnih lijekova i snažnog sedativa nakon što je bila prisilno smještena u psihijatrijsku bolnicu. Njezini su odgovori bili jednoznačni i nije bila potpuno svjesna što se događa, pokazali su sudski dokumenti.

Sudac Horsman u svojoj je reviziji napomenuo da nijedan forenzički dokaz nije povezivao gospođu Hemme s ubojstvom. Nije imala motiv i nije bilo svjedoka koji bi je povezivali s zločinom.

Sandra Hemme konačno je napustila zatvor u petak te će živjeti sa svojom sestrom.

Povezane teme