'Došlo je vrijeme da Kosovo postane država'

Slika nije dostupna
Kosovski premijer Agim Qeku izjavio je, na sastanku Kontaktne skupine u Sofiji, kako je došlo vrijeme da Kosovo dobije status i postane država.

"Došlo je vrijeme da se Kosovu daju status i država", ustvrdio je Qeku, sudjelujući navečer na sastanku Kontaktne skupine, te je istaknuo kako "teške odluke ne postaju lakše njihovim odugovlačenjem".

Prema priopćenju Qeku tvrdi kako dosadašnjom odgodom nisu dobili ni građani Kosova, ni građani Srbije.

"Daljnjom odgodom ne dobija nitko osim onih koji su zainteresirani za destabilizaciju, kao što su kriminalne ili ekstremističke strukture", izjavio je kosovski premijer.

Sudjelujući u dijelu sastanka ove skupine Qeku je istaknuo kako je kosovska vlada, dok su trajali pregovori o statusu, bila usmjerena na ostvarivanje standarda postavljenih kao uvjet za određivanje konačnog statusa Kosova. 

Prema njegovim riječima kosovske su institucije ostvarile značajan napredak u njihovu ostvarivanju, a kosovski plan o implementaciji standarda sada je dio dokumenta "Plan djelovanja u europskom partnerstvu", kojim se vladina politika utvrđuje i u dužem razdoblju nakon što bude utvrđen status Kosova.

Koštunica: 'Dok postoji Srbija, Kosovo neodvojiva pokrajina'

U svom izlaganju pred zastupnicima srbijanskog parlamenta, srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je kako cijeli svijet mora znati da će, sve dok postoji država Srbija, Kosovo za Srbe biti njena neodvojiva pokrajina.

'Ako danas donesemo odluku da u novi ustav Srbije zapišemo neoborivu istinu da je Kosmet sastavni dio Srbije, donijet ćemo sudbinski važnu i jedino moguću odluku. Na taj način mi svima šaljemo nedvosmislenu poruku da državu Srbiju, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, obvezuje jedino i isključivo ono što stoji u njenom ustavu', kazao je
Koštunica.

Po njegovim riječima, donošenje novog ustava Srbije do kraja prosinca bio bi najbolji, trajan i svobuhvatan odgovor na sve moguće teškoće koje Srbiji predstoje u pregovorima o Kosovu.

Koštunica je naglasio da će 'odluku o Kosovu donijeti narod
glasujući na referendumu o novom ustavu' i dodao 'kako za Srbiju u 21. stoljeću moraju važiti ista pravila i načela kao i za sve europske demokratske države'. 'Otimanje 15 posto teritorija Srbije dovelo bi u pitanje ustrojstvo suvremenog svijeta i ozbiljno ugrozilo stabilnost cijele regije', rekao je Koštunica.

Vlada Srbije predložila je Skupštini na usvajanje izvješće i odluku kojima se ocjenjuje da Kosovo i Metohija u budućem ustavu Srbije treba imati "položaj suštinske autonomije" u suverenoj državi Srbiji.