1. AMANDMAN, KAKO DA NE

Veliki borac za slobodu govora Donald Trump pokušao spriječiti objavljivanje biografskog filma o sebi

Donald Trump film Foto: Dnevnik Nove TV
U New Yorku je unatoč pritiscima prikazan kontroverzni igrani film o Donaldu Trumpu. Odvjetnički tim milijardera, koji po drugi put želi postati predsjednik, nije uspio spriječiti objavljivanje filma.

Film "Pripravnik" bavi se mladim Donaldom Trumpom u New Yorku 70-ih i 80-ih, dok se kao nasljednik nekretninskog biznisa svojeg oca nastojao izboriti za status u metropoli američke Istočne obale.

"Film vam ne pokušava reći za koga da glasate. On pokušava informirati ljude o tome što je stvorilo Donalda Trumpa, što ga je oblikovalo, kako je postao osoba koja je danas. Kako smo došli do ovoga gdje smo danas.", ističe glumac Jeremy Strong koji tumači ulogu Roya Cohna.

Na početku filma mladi Trump upoznaje iskusnog Nixonovog političkog fiksera, pravnika Roya Cohna. Njihov odnos jedna je od okosnica filma, ali u medijima se spominju i drugi. Posebno je kontroverzno nasilje nad prvom suprugom Ivanom koje navodno uključuje i scenu silovanja za koje nije jasno je li se u stvarnosti dogodilo.

"Pravilo dva: ne priznaj ništa! Sve poriči!" govori u filmu Cohn Trumpu.

"Mislim da svi mi imamo pravo propitivati povjerenje u nekog, ili učvrstiti osjećaj povjerenja u te ljude." objašnjava Sebastian Stan koji glumi Donalda Trumpa.

Da filmska ekipa nema pravo neovlašteno i kako želi prikazivati intimni život stvarnog čovjeka smatraju odvjetnici Donalda Trumpa. Pokušavali su blokirati objavljivanje filma zaprijetivši sudskim tužbama.


"Ne mogu vam reći koliko sam bo naivan. Stvarno sam mislio da će, znate, svi biti uzbuđeni što gledaju film o ovim likovima i da će shvatiti da to nije samo politički film. Ima mnogo uzbuđenja, zanimljivog konteksta. Radi se o New Yorku 70-ih i 80-ih, živopisnim ljudima i okolini..." požalio se redatelj filma Ali Abbasi.

Koliko god da film nije samo politički, koliko god režiser bio naivan ili ne, film dolazi u kina manje od mjesec dana prije izbora na kojima se glavni lik natječe za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte i ovo Sveti Ilija Užasna prometna nesreća u tunelu: Sudarili se teretno vozilo i moped

Pročitajte i ovo Večeras u Provjerenom Hranu kupuju na odgodu, rade fizičke poslove kako bi se mogli grijati zimi: "Jedan mjesec kupim lijekove, drugi voće"

Povezane teme