Igra na pijesku

Jezivo otkriće! Dječaku se na stopalima pojavile neobične linije, liječnici šokirani: "Ušli su mu pod kožu"

Sinyinza Foto: Journal of Scientific Research
Sedmogodišnjaku su se na peti pojavile crvene linije koje su svrbjele. Otkriveno je da se radi o parazitskim crvima zbog čijeg micanja ispod kože nastaju karakteristične crvene linije..

Nakon što se bos igrao na pijesku sa svojim prijateljima, sedmogodišnjem dječaku pojavile su se crvene linije na lijevoj peti koje su svrbjele. Liječnici su otkrili da su crte zapravo obrisi parazitskih crva koji su se uvukli ispod njegove kože. Dječak iz Namibije dobio je parazite kada je stao na izmet zaraženog psa ili mačke. Slučaj je objavljen u časopisu Scientific Research.

Sinyinza Foto:Journal of Scientific Research

Nakon što su liječnici isključili druge krivce, kao što su insekti ili druge ozljede, ustanovili da se radi o slučaju kožne larve migrans, piše Daily Mail. Odrasle gliste žive u crijevima zaraženih pasa i mačaka. Izmet tih životinja može sadržavati jajašca glista. Ako čovjek stane, sjedne ili dotakne zaraženo tlo, ličinka se može probiti u kožu. S obzirom na to da nisu dovoljno odrasle da prijeđu u drugi dio tijela, larve ostaju pod kožom i miču se. Crvi mogu ući kroz bilo koji dio kože, ali najčešće se nalaze u stopalima, stražnjici, bedrima i rukama. Ne mogu se prenositi s čovjeka na čovjeka.

Kada se ličinke pomaknu ispod kože, tjelesni imunosni sustav reagira uzrokujući upaljene, neravne crvene linije koje su karakteristične za bolest. Najviše slučajeva zabilježeno je u tropskim regijama s lošim sanitarnim uvjetima, uključujući Karibe, jugoistočnu Aziju, Afriku i dijelove jugoistočnih Sjedinjenih Američkih Država. Iako najčešće pogađa ljude u siromašnim zemljama, svake se godine njome zaraze i neki turisti.

Dječaku iz Namibije liječnici su dali tablete albendazola, lijeka protiv svrbeža. Nakon tjedan dana svrbež je nestao, a nakon pet tjedana i obrisi crva. Ponekad se stanje riješi samo od sebe bez liječenja jer ličinke same odumiru ispod kože, ali ako inficirano područje svrbi, kao u slučaju sedmogodišnjaka, može doći do ranica na koži koje se inficiraju, pa liječnici propisuju lijekove.

Pročitajte i ovo IZ MINUTE U MINUTU Velika akcija policije i USKOK-a u tri grada: Ministri komentirali uhićenja

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku

 

Povezane teme