Opasna situacija

Dječaka napala smrtonosna ameba koja jede mozak: Zarazio se u vodenom parku kao i muškarac koji je nedavno umro

Ilustracija Foto: Getty Images
Dječak se zarazio opasnom ambebom u vodenom parku u Izraelu, u kojem se zarazio i muškarac koji je nedavno umro zbog opasne amebe.

Desetogodišnji dječak iz Izraela u teškom je stanju nakon što je obolio od neglerijaze, poznate kao ameba koja jede mozak, rekli su zdravstveni dužnosnici.

Potpuno zdrav dječak zarazio se prošlog tjedna u vodenom parku u Izraelu, a Ministarstvo zdravstva priopćilo je da se vjeruje da je uhvatio izuzetno opasnu amebu na istoj lokaciji na obali Galilejskog jezera kao i čovjek koji je umro od infekcije mozga ranije ovog mjeseca.

Dječak je treća osoba kojoj je u Izraelu ikada dijagnosticirano to izuzetno rijetko stanje, i to ubrzo nakon drugog slučaja.

Dijete, koje je na respiratoru u jedinici intenzivne njege u medicinskom centru, posjetilo je vodeni park na plaži Gai u sjevernom Izraelu prije otprilike tri tjedna, priopćilo je Ministarstvo zdravstva, piše The Times of Israel. 

25-godišnji muškarac koji je preminuo početkom srpnja nakon što se zarazio rijetkom amebom Naegleria fowleri posjetio je isti vodeni park.

Vodeni park zatvoren je do daljnjega, priopćilo je Ministarstvo zdravstva, a iz njegovih su bazena uzeti uzorci za daljnja ispitivanja.

Naegleria fowleri živi u tlu i toploj slatkoj vodi, kao što su jezera, rijeke i topli izvori. Obično se naziva "ameba koja jede mozak" zbog infekcije mozga koju može izazvati ako voda sadrži amebu koja uđe u nos.

Pročitajte i ovo prava djece Severina objavila fotografiju svojeg sina i dječaka čiji je slučaj potresao Hrvatsku: "Molim velike vjernike i desničarske stranke..."

Pročitajte i ovo Poznato je i zašto Kako je ovaj europski grad postao nova prijestolnica droge? "Količina kokaina je rekordna. Ovo je golema prijetnja!"

Pročitajte i ovo 32 milijuna eura VIDEO FOTO Počela gradnja velikih bazena u Zagrebu: Pogledajte kako će izgledati

Simptomi primarnog amebnog meningoencefalitisa počinju unutar jednog do dva tjedna. Ponekad je prvi simptom promjena mirisa ili okusa. Kasnije ljudi imaju glavobolju, ukočen vrat, osjetljivost na svjetlo, mučninu i povraćanje. Mogu postati zbunjeni i pospani te mogu imati napadaje. Infekcija može brzo napredovati te uzrokovati smrt unutar 10 dana.