Demokrati bijesni zbog serije o 9/11

Slika nije dostupna
'The Path to 9/11' ili 'Staza do 11. rujna', petosatna mini-serija koju američka TV-kuća ABC namjerava emitirati na petogodišnjicu terorističkih napada na New York i Washington, izazvala je bijes vodećih političara američke Demokratske stranke.

Serija, temeljena na podacima objavljenim od strane istražnog povjerenstva koje je istraživalo sve okolnosti napada, u obliku dokumentarne drame će pokazati kako je "Al Qa'ida" godinama planirala i pripremala najveću i najspektakularniju terorističku akciju u povijesti, odnosno kako je najmoćnija država u svjetskoj povijesti sebi dozvolila sramotan fijasko svojih službi sigurnosti.

U mini-seriji se nalaze mnogi detalji koji odgovornost za taj fijasko svaljuju na tadašnjeg i sadašnjeg republikanskog predsjednika Busha, ali isto tako i oni koji ozbiljno upiru prstom na njegovog demokratskog prethodnika Billa Clintona.

Najviše pogođenim se našao Sandy Berger, bivši Clintonov savjetnik za nacionalnu sigurnost, čijoj se nesposobnosti pripisuje debakl CIA-inog plana da se likvidira Osama Bin Laden u Afganistanu 1998. godine. Berger je tvrdio da su scene mini-serije koje sugeriraju tako nešto "najobičnija izmišljotina".

Louise Slaughter, demokratska kongresnica iz New Yorka je, pak, službeno zatražila od ABC-a da sporne dijelove izbaci, odnosno da prije svake epizode emitira upozorenje da je riječ o fikciji, a ne stvarnim događajima.

ABC izjavila kako iz mini-serije neće biti izbačeni nikakvi sporni dijelovi Bijes Demokratske stranke je razumljiv u svjetlu jesenskih izbora za Kongres, na kojima ona očekuje dobre rezultate i preuzimanje jednog ili dva doma od republikanaca, koje većina Amerikanaca smatra previše bahatima i korumpiranima nakon 12 godina vlasti.

Jedina oblast politike u kojoj, po mišljenju većine birača, republikanci bolje rade posao od demokrata jest nacionalna sigurnost, a prikaz Clintonove administracije kako ignorira Bin Ladenovu prijetnju će samo potvrditi takvu percepciju.

Povezane teme