Koncert Taylor Swift

Zastrašujući detalji plana terorističkog napada: Mačetama htjeli pokositi fanove pa aktivirati autobombu

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Austrijska policija uhitila je i trećeg osumnjičenika koji je planirao napad na jedan od koncerata Taylor Swift u Beču.

18-godišnji Iračanin treća je osoba uhićena zbog povezanosti s planiranjem terorističkog napada na koncert Taylor Swift u Beču.

Glavni osumnjičeni je 19-godišnji Beran A., koji je bio alfa i omega planiranog napada. Taj Austrijanac sjevernomakedonskih korijena na ispitivanju u policiji sve je priznao.

Austrijski mediji pišu kako je Beran napravio bombu u svojoj kući u Ternitzu u Donjoj Austriji, a prema navodima policije, u sklopu priprema svoj je automobil opremio plavim policijskim svjetlima kako bi mogao lakše pristupiti području stadiona.

U terorističke planove bio je upućen i 17-godišnjak koji je navodno porijeklom iz BiH, piše Heute. Prilikom njegova uhićenja pronađeni su materijali ISIS-a i Al Qaide, no on negira optužbe.

Osumnjičeni za teroristički napad u Beču Foto:Afp

Zastrašujući detalji plana

Specijalna jedinica Kobre upala je u srijedu ujutro Beranovu kuću u kojoj je živio s roditeljima, koji su u to vrijeme bili na odmoru. Šokirani susjedi u tom mirnom gradiću nisu imali pojma da se u kući do njih izrađuje bomba.

"Nikada to ne bih pomislila za njega, uvijek me lijepo dočekao", rekla je novinarima susjeda šokirana prepadom i optužbama. Evakuirana je i njezina kuća te je satima nisu puštali unutra, javlja Heute. Posvuda su bili policajci s oružjem. Susjeda priznaje kako se narav i izgled finog dečka iz susjedstva nedavno promijenio: "Pustio je bradu, dao otkaz na poslu i često putovao u Beč."

Beran je također često vrijeme provodio u lokalnoj teretani te je dobio dosta mišićne mase. 25. srpnja dao je otkaz na poslu rekavši da ima velike planove. Tada se zakleo na lojalnost islamskoj državi i očito potajno radio na planovima napada koristeći eksploziv i mačete u kojima bi, navodi se, "što više nevjernika umrlo u Beču".

Prvi rezultati policijske istrage pokazuju kako je Beran planirao svojim automobilom - crnom VW Bubom s jarkocrvenim sjedalima - uletjeti u okupljenu masu od više tisuća obožavatelja Taylor Swift, pokositi ih mačetama i na kraju aktivirati bombu.

Buba osumnjičenih terorista Foto:Screenshot/Facebook

Automobil je opremio plavim policijskim svjetlima kako bi olakšao pristup mjestu događaja. Zajedno sa 17-godišnjakom vozio se Bubom okolo kako bi isprobali svjetla. Osim lažne policijske iskaznice i 21.000 eura krivotvorenog novca, u kući roditelja osumnjičenika pronađene su mačete, noževi i funkcionalni eksplozivi, uključujući detonatore.