Cure detalji

FOTO Glavni osumnjičeni za terorizam sve priznao: "Htio je ubiti sebe i veliku grupu ljudi"

Sva tri koncerta Taylor Swift u Beču otkazana su. Organizatori su koncerte otkazali u dogovoru s austrijskim vlastima zbog opasnosti od terorističkog napada. Uhićena su dvojica muškaraca, a treći je u bijegu.

Nakon terorističkih prijetnji oko nastupa Taylor Swift u Beču organizator Barracuda odlučio je otkazati sva tri koncerta. Ukupno je prodano 190.000 ulaznica, a razočaranje među obožavateljima je golemo, po društvenim mrežama šire se razočarani komentari, prizori uplakanih lica, potpuno razočaranje. 

Glavni osumnjičeni 19-godišnji mladić policiji je priznao planove, a među osumnjičenima je i sedamnaestogodišnjak navodno kako pišu austrijski mediji s hrvatskim i turskim korijenima, koji je već bio poznat policiji, kao i petnaestogodišnji Austrijanac turskog porijekla, piše Heute.

Glavni osumnjičenik dao je otkaz na poslu 25. srpnja i objavio da ima velike planove te se otad pripremao za krvavi pohod. Promijenio je izgled i postao sve ovisniji o propagandi.

Sedamnaestogodišnjak, koji je poslijepodne uhićen u Beču, nedavno je prekinuo vezu s djevojkom. U kući u Ternitzu zaplijenjene su tekućine, tvari i tehnička oprema.

Šef DSN-a (Uprave državne sigurnosti i obavještajne službe) Omar Haijawi-Pirchner pohvalio je suradnju s međunarodnim vlastima. 19-godišnjak je istraživao i preuzimao upute za izradu bombi. Na ispitivanju je priznao da je u napadu, osim eksplozivom, htio upotrijebiti i hladno oružje. On sam nije planirao preživjeti teroristički čin. U kući su pronađene mačete, noževi, bljeskalice.

"Planirao je napad eksplozivima te oružjem za ubadanje i rezanje. Napade je trebao izvesti na koncertima Taylor Swift na stadionu Ernst Happel koji su se trebali održati u četvrtak i petak. Htio je ubiti sebe i veliku grupu ljudi", rekao je Haijawi-Pirchner.

Velika policijska akcija

Velika policijska operacija u srijedu ujutro u južnoj Donjoj Austriji: cijela četvrt u Ternitzu u blizini Neunkirchena bila je opkoljena, a deseci stanovnika morali su napustiti svoje kuće iz sigurnosnih razloga.

No policija je cijeli dan šutjela o pozadini akcije - sve do večeri, kada su se u javnosti neočekivano pojavili glavni ravnatelj javne sigurnosti Franz Ruf i šef bečke policije Gerhard Pürstl. Njihova je poruka bila teška: operacija u Ternitzu bila je usmjerena protiv islamističkih osumnjičenika za terorizam za koje se govorilo da su planirali napad na koncert Taylor Swift. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuća 19-godišnjeg islamista u Ternitzu je pregledana. Zaplijenjeni su predmeti, uključujući i kemijske tvari. Prema informacijama Todaya, navodno je radio za jednu kemijsku tvrtku.

Pročitajte i ovo DHMZ upozorio Tijekom noći jak vjetar radio kaos, meteorolozi upalili novi alarm: Ove regije moraju biti na oprezu

Zakleo se na lojalnost

Za 19-godišnjaka sjevernomakedonskih korijena kaže se da se radikalizirao na internetu. Prije samo nekoliko tjedana, u srpnju, navodno se zakleo na lojalnost terorističkoj organizaciji Islamska država (IS). Susjedi su primijetili promjenu u ponašanju mladića. Odjednom je pustio punu bradu, piše Heute.

Zasad još nije mnogo poznato o detaljima planiranog napada, ali se govori da je uhićeni 19-godišnjak planirao napad bombom, no ne isključuje se ni napad kiselinom.

Prema novim informacijama, prijatelji uhićenog 19-godišnjaka zbog planiranja terorističkog napada na koncert Taylor Swift navodno su trebali tamo raditi kao zaštitari, piše Kurier.

Navodno se uhićeni planirao automobilom zabiti u desetke tisuća obožavatelja koji su trebali stajali pred stadionom Ernst Happel tijekom koncerata, a nakon toga je planirao mačetama i noževima krenuti na njih te na kraju aktivirati bombu izrađenu od ukradenih kemikalija.

Svoje planove o terorističkoj akciji navodno je dijelio s drugim simpatizerom preko poruka. Policija je zaključila kako bi on mogao biti izveden upravo na koncertu zbog njegovih pretraga na internetu koje su otkrili nadzorom. Dotični 17-godišnjak bio je uhićen u Beču istog dana, no nije zasad poznato kako je točno bio uključen u cijeli plan. Još je navodno i treći mladić bio uključen, no on je trenutačno u bijegu.

Pročitajte i ovo Kuha na Bliskom istoku Regionalna sila oglasila se prvi put od ubojstva vođe Hamasa, poslala jasnu poruku

Napravljen povrat novca

Iako je policija osigurala sve uvjete, najavljujući kako bi zvijezdu trebali čuvati i specijalci u civilu, kao i specijalne jedinice iz Wega i Cobre, organizator je ipak odlučio kako se sva tri najavljena koncerta neće održati.

Nakon otkazivanja koncerata Taylor Swift zbog mogućih planova napada, kancelar Karl Nehammer (ÖVP) opisao je situaciju vezanu za planirani teroristički napad kao vrlo ozbiljnu. Više pročitajte OVDJE.

"Jako mi je žao zbog svih obožavatelja koji su donijeli toliko radosti života u Beč", rekao je dogradonačelnik Beča i gradski vijećnik za obrazovanje Christoph Wiederkehr (NEOS) te dodao: "Ne biste trebali dopustiti da vas zastraše luđaci."

"Za sve ulaznice automatski će biti napravljen povrat novca u idućih deset dana. Zbog straha od terorizma nismo imali izbora nego otkazati sva tri najavljena koncerta", naveli su organizatori na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Stiže novi model Pronaći parkirno mjesto već je nemoguće, a uskoro će biti još teže: Građani su ljutiti jer će promjenu osjetiti i na džepu

Pročitajte i ovo Najavljena "oštra kazna" Macron pozvao na smirivanje napetosti: "Vojna eskalacija ne bi koristila nikome"