Sve manje zalihe hrane

"Prišla mi je s leđa, ugrizla me i odnijela bebu u šumu", majka optužila čimpanzu, mještani demolirali istraživački centar

Čimpanze, ilustracija Foto: Afp
Lokalni ekolog u Gvineji Alidjiou Sylla rekao je da sve manje zalihe hrane u rezervatu Nimba životinje tjeraju da češće napuštaju zaštićena područja, što povećava i vjerojatnost od napada na ljude. Ovo je šesti takav napad unutar rezervata.

Ljudi koji žive nedaleko od istraživačkog centra za čimpanze u Gvineji u petak su uništili objekt, nakon što je jedna žena rekla da joj je životinja usmrtila dojenče, rekli su upravitelji centra.

Gnjevna gomila opljačkala je zgradu, uništavajući i paleći opremu, među kojima su bili dronovi, računala i više od 200 dokumenata, rekli su iz uprave.

Očevici su kazali da je gomila reagirala na vijest po kojoj je tri kilometra od prirodnoga planinskog rezervata Nimbe pronađeno unakaženo tijelo bebe. Rezervat je na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

Djetetova majka, Seny Zogba, Reutersu je kazala da je radila u polju kada joj je s leđa prišla čimpanza, ugrizla je i odnijela njezinu bebu sa sobom u šumu.

Lokalni ekolog Alidjiou Sylla rekao je da sve manje zalihe hrane u rezervatu Nimba životinje tjeraju da češće napuštaju zaštićena područja, što povećava i vjerojatnost od napada na ljude.

Iz istraživačkog centra su rekli da je od početka godine evidentirano šest napada čimpanza na ljude unutar rezervata.

Šume Gvineje, Liberije i Sierra Leonea u zapadnoj Africi dom su najveće populacije kritično ugrožene vrste 'zapadnoafričke čimpanze'.

Procjenjuje se da se broj čimpanza ove vrste primata u razdoblju između 1990. i 2014. smanjio za čak 80 posto. Podaci su to Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Pročitajte i ovo Bit će kritična noć FOTO Nestvarni prizori iz susjedne zemlje: Pogledajte kako Dunav izgleda, a vrhunac vodenog vala tek stiže

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku

Povezane teme