Cheney: SAD će dovršiti misiju u Iraku

Slika nije dostupna
Sjedinjene Države namjeravaju dovršiti misiju u Iraku i neće dopustiti da ta zemlja postane baza za napade na Amerikance, rekao je potpredsjednik Sjedinjenih Država Dick Cheney.

"Svi Amerikanci mogu biti sigurni da namjeravamo dovršiti misiju kako se ne bi neki drugi naraštaj Amerikanaca morao vratiti ovamo i ponovno to činiti", rekao je Cheney u govoru pred 3000 vojnika SAD-a u vojnoj zrakoplovnoj bazi Balad 70 kilometara sjeverno od Bagdada.

Cheney koji je u posjetu Iraku kako bi procijenio uspješnost jačanja snaga SAD-a, u ponedjeljak je od SAD-a predvođenu invaziju na Irak 2003. godine nazvao "uspješnim pothvatom" i iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju obećao nepokolebljivu potporu SAD-a.

"Nemamo namjeru napustiti naše prijatelje ili dopustiti da ova zemlja od 170.000 četvornih kilometara da postane baza daljnjih napada na Amerikance", rekao je Cheney vojnicima u Baladu.

Cheney je kasnije otputovao u Arbil, prijestolnicu dobrim dijelom samostalne regije Kurdistan, na razgovore s kurdskim čelnikom Masoudom Barzanijem. Od Kurda ovisi prihvaćanje zakona o podjeli golemih naftnih rezervi Iraka.

Washington zakon o nafti smatra ključnim za ostvarenje nacionalne pomirbe, ali je zakon blokiran sporenjima o tome treba li središnja vlada ili pokrajinske vlasti nadzirati proizvodnju i istraživanje naftnih polja.

"Sigurno je da računamo na čelništvo predsjednika Barzanija da nam pomogne sklopiti novo strateško partnerstvo između SAD-a i Iraka, kao i prihvaćanje ključnih dijelova nacionalnog zakona u mjesecima pred nama", rekao je Cheney.

Povezane teme