Bez pomoći i blesimetra

Posljednji test Bidenovih sposobnosti: Čelnik svjetske velesile sam će izaći pred stotine novinara

Glavna tema NATO samita je njegov domaćin - američki predsjednik Joe Biden. U jeku glasnih rasprava o tome može li voditi zemlju još jedan mandat, s nestrpljenjem se iščekuje njegovo završno obraćanje. Pred punom dvoranom novinara večeras stoji sam, bez blesimetra i dogovorenih pitanja.

Pozornost svjetske javnosti ovih je dana usmjerena na Joea Bidena. Na NATO samitu prati se svaki njegov pokret, pogled, svako rukovanje. U četvrtak se dva puta rukovao s istom osobom u svega 30 sekundi. Treba li odustati od utrke za još jedan predsjednički mandat?

"Joe Biden će dobiti ove izbore ako se stranka oko njega ujedini. On će nastaviti učinkovito i energično zastupati svoj slučaj pred američkim narodom", izjavio je Richard Blumenthal, senator iz Connecticuta.

Pročitajte i ovo nato summit u washingtonu FOTO Nakon sastanka NATO-a: Joe Biden ugostio predsjednika Milanovića

Demokratski senator iz Vermonta Peter Welch najviše je rangirani demokrat koji je dosad predsjednika pozvao na povlačenje. Neki su za, neki su protiv, neki su suzdržani.

"O predsjedniku ovisi odluka o tome hoće li se natjecati. Svi ga ohrabrujemo da tu donese tu odluku, jer vrijeme istječe. Ima golemu podršku Zastupničkog kluba. Nije na meni da govorim jer više nisam na čelu kluba, ali on je voljen, poštovan i ljudi žele da donese odluku", poručuje Nancy Pelosi, bivša predsjednica Zastupničkog doma Kongresa.

Pada mu popularnost

Od prve predsjedničke debate prije dva tjedna, popularnost Joea Bidena u silaznoj je putanji. S protukandidatom Donaldom Trumpom je ili izjednačen, ili za njim zaostaje.

"Na žalost, nalazimo se u jednoj od najgorih predsjedničkih situacija koju sam vidio u svom životu", smatra Mike iz Michigana.

Pročitajte i ovo Kažnjen je Iz znatiželje pokušao provaliti u Bidenov elektronički zdravstveni karton: Alarmirana mornarica, Pentagon...

Pročitajte i ovo Detaljan vodič Procurile specijalne fotografije i upute pomoću kojih se Biden kreće na pozornici: Nevjerojatno je što piše na njima

"Znamo da kognitivne sposobnosti slabe s godinama. To nije iznenađenje. Svi znaju da u nekom trenutku morate svojim djedovima i bakama oduzeti ključeve, vjerojatno u godinama u kojima je Joe Biden", ističe Allison Wegner iz Oklahome.

Joe Biden u četvrtak navečer ima možda i posljednju priliku pokazati da ga godine nisu stigle i da je sposoban voditi najmoćniju državu svijeta. Sam će izaći pred dvoranu prepunu novinara. Na završnoj konferenciji NATO samita neće biti dogovorenih pitanja ni blesimetra. Neće biti ni pomagača iz Bijele kuće. Hoće li se i kako Biden snaći, vidjet ćemo oko ponoći po našem vremenu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.