Opasna igra

Stigla potvrda iz NATO-a: "To je prijetnja sigurnosti i opasno širenje rata"

Vojnik u Kursku, ilustracija Foto: Afp
Čelnik NATO-a potvrdio da su sjevernokorejske snage u ruskom Kursku i dodao kako je to opasno širenje rata.

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte potvrdio je u ponedjeljak da su sjevernokorejske vojne snage poslane u Rusiju i da su raspoređene u regiji Kursk.

"Produbljivanje vojne suradnje između Rusije i Sjeverne Koreje prijetnja je i indopacifičkoj i euroatlantskoj sigurnosti", rekao je Rutte novinarima nakon što je južnokorejsko izaslanstvo izvijestilo dužnosnike i diplomate NATO-a.

Ukrajinske snage izvele su veliki upad u Kursk u kolovozu i ostale u regiji. Rutte je rekao da sjevernokorejsko raspoređivanje predstavlja značajnu eskalaciju uključenosti Pjongjanga u ruski ilegalni rat u Ukrajini, kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i opasno širenje rata.

Dodao je da je raspoređivanje sjevernokorejskih snaga znak sve većeg očaja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Više od 600.000 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u Putinovu ratu i on nije u stanju održati svoj napad na Ukrajinu bez strane potpore", rekao je Rutte.

Kremlj je odbacio izvješća o raspoređivanju sjevernokorejskih vojnika kao lažne vijesti. Ali Putin u četvrtak nije zanijekao da su sjevernokorejske snage trenutačno u Rusiji i rekao je da je stvar Moskve kako će provesti ugovor o partnerstvu s Pjongjangom. Predstavnik Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nazvao je izvješća neutemeljenim glasinama.

Pročitajte i ovo Bit će napeto Ruski vojnici bijesni zbog dolaska sjevernokorejskih snaga: "Što da radimo s je*benim Kinezima?"

Pročitajte i ovo "Donijet ćemo neke odluke" Putin zaprijetio Ukrajini: "Ako to učine, mi ćemo morati odgovoriti"

Pročitajte i ovo Objavili vojni blogeri Ruske snage nižu pobjede: Zauzimaju sve više gradova, blizu su važnog strateškog središta