Bush predstavio novu strategiju borbe protiv klimatskih promjena

Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush, čiju se administraciju optužuje da ignorira problem globalnog zatopljenja, danas je objavio strategiju za borbu protiv klimatskih promjena.

Strategija predviđa niz sastanaka 15 zemalja najvećih zagađivača kako bi se utvrdila ograničenja emisije stakleničkih plinova te pozvalo na ukidanje carina na čiste energetske tehnologije.

Bush je pozvao na sastanak SAD-a i 14 zemalja koje emitiraju oko 80 posto stakleničkih plinova, među kojima su Indija i Kina te glavne europske ekonomije. 

Prvi u nizu takvih sastanaka trebao bi se održati na jesen u SAD-u, a konsenzus o dugoročnom ograničenju emisije plinova trebalo bi postići do kraja 2008.

"SAD će surađivati s drugim zemljama kako bi utvrdili nove okvire za emisiju stakleničkih plinova nakon što istekne Protokol iz Kyota", kazao je Bush u govoru koji je održao u Centru Ronald Reagan u Washingtonu.

SAD, koji je najveći svjetski zagađivač atmosfere, nije ratificirao Protokol iz Kyota, koji je odredio ciljeve za smanjenje emisije staklenika do 2012. godine, protiveći se prihvaćanju obveza dok to ne učine druge zemlje veliki zagađivači, posebno brzorastuća gospodarstva Kine i Indije, i ne prihvajući globalnu trgovinu kvotama za emisiju plinova.

Zbog odbijanja Kyota, SAD su optužene da se odupiru snažnijoj globalnoj akciji protiv klimatskih promjena.

"SAD ozbiljno uzima taj problem. Nova inicijativa koju danas izlažem u glavnim crtama pridonijet će značajnoj raspravi koja će se održati u Njemačkoj idućega tjedna", rekao je Bush.

Nova Busheva strategija radikalno se razlikuje od planova europskih zemalja uoči summita skupine G-8 u Njemačkoj od 6.-8. lipnja, a odvojena je i od pregovora o klimatskim promjenama koji će se pod okriljem UN-a održati u prosincu na Baliju, u Indoneziji. Kritičari strategije ocijenili su je kontraproduktivnom, jer već postoje međunarodni pregovori o klimi.

Sastanak 15 najvećih svjetskih zagađivača ove jeseni u SAD-u, okupio bi zemlje G-8, Indiju, Kinu, Brazil, Australiju, JAR, Meksiko, Južnu Koreju i Rusiju, kazali su dužnosnici administracije.

U današnjem govoru Bush je ponovio američko stajalište kako rješenje za problem globalnog zatopljenje treba tražiti u razvoju novih tehnologija.

"SAD je u tome vodeći i to ćemo poručiti na summitu G-8" kazao je Bush ističući velika ulaganja njegove administracija u istraživanja novih tehnologija.

"Svijet je na rubu velikih prodora koje će nam pomoći da postanemo bolji čuvari okoliša", kazao je Bush i pozvao druge zemlje da ukinu carine na čiste energetske tehnologije.

Govoreći o novim tehnologijama za proizvodnju čiste energije, Bush je spomenuo proizvodnju goriva za automobile od otpadnog drva, trave i poljoprivrednog otpada, automobile pokretana vodikovim gorivim ćelijama, novu čistu tehnologiju ugljena, djelotvorniju nuklearnu energiju i druge.

Kid Vaughan, stručnjak za klimu Svjetske zaklade za prirodu (World Wildlife Fund), izjavio je za MSNBC News kako Bush s novom prijedlogom nastoji preskočiti summit G-8 idućega tjedna i summit na Baliju, postavljajući ciljeve tek za kraj 2008. godine, kada mu završava predsjednički mandat.

"Mi nemamo vremena za to. Životi su izgubljeni. To je moralno
neprihvatljivo", kazao je Vaughan, a kritike na račun nove strategije Bijele kuće iznio je i klimatski stručnjak Greenpeacea Charlie Kronick.