Bush podupro kompromisni zakon o financiranju rata u Iraku

Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je pozdravio kompromisni prijedlog zakona o financiranju rata u Iraku, o kojem Predstavnički dom i Senat trebaju glasovati u četvrtak navečer, rekavši da će taj zakon osigurati potporu američkim vojnicima koji se izlažu opasnosti.

"Glasujući za taj zakon, zastupnici obiju stranaka mogu pokazati našim postrojbama i Iračanima, kao i neprijateljima, da će naša zemlja poduprijeti naše vojnike koji se izlažu opasnosti", kazao je Bush.

Rizik da im bude pripisana krivnja za uskraćenje sredstava vojsci dok je zemlja u ratu, prisilio je čelnike većinskih demokrata u Kongresu da iz zakona o financiranju vojnih snaga u Iraku i Afganistanu, vrijedna 120 milijarda dolara, izbace odredbe koje su izravno ili neizravno pozivale na povlačenje američkih postrojba iz Iraka 2008. Zbog toga je na prvi prijedlog tog zakona Bush u početku svibnja uložio veto.

"Zakon osigurava ne samo vitalna sredstva za naše postrojbe nego odražava i konsenzus o tome da iračka vlada treba pokazati stvaran napredak umjesto stalne američke potpore i žrtvovanja", naglasio je Bush.

Zakon predviđa financiranje operacija 160.000 američkih vojnika u Iraku i 27.000 u Afganistanu s oko 100 milijarda dolara, 6,4 milijarde namijenjeno je pomoći žrtvama uragana, tri milijarde za pomoć u poljoprivredi i ostatak za druge projekte.

Iako ne uključuje raspored povlačenja iz Iraka, zakon prijeti
uskraćenjem američke pomoći Iraku ako vlada u Bagdadu ne postigne napredak u političkim i sigurnosnim reformama. No predsjednik Bush moći će zanemariti tu odredbu koja nije obvezatna.

Predstavnički dom je s 218 glasova za i 201 protiv podupro
stavljanje zakonskog prijedloga na glasovanje, no pitanje je kako će glasovanje proteći jer liberalno krilo stranke izražava nezadovoljstvo bezuvjetnim financiranjem rata. I sama predsjednica Doma Nancy Pelosi kazala je da zastupnici ne će biti pozivani na stranačku stegu u glasovanju i da sama ne zna kako će glasovati.

Predsjednik Bush također je upozorio da će sljedeći tjedni i
mjeseci biti kritični za uspjeh nove američke strategije u Iraku, te da treba očekivati jače sukobe kad do sredine lipnja u Bagdad stignu sva planirana američka pojačanja.

Povezane teme